Tatarák ze pstruha lososovitého
Suroviny:
500 g filetů pstruha lososovitého neboli růžovomasého
2 x lžíce nasekaného kopru
2 šalotky nakrájené nadrobno
1 x lžíce kvalitního panenského olivového oleje
1 x lžíce citronové šťávy
1 x lžíce dijonské hořčice
mořská sůl, čerstvě mletý pepř
Postup:
1. Pstruha nakrájejte na drobné kostičky a promíchejte se zbylými přísadami, nechte 5 minut odpočinout, případně dotáhněte solí a citronem dle chuti. Podávejte vychlazené s opečenými topinkami, pár lístky polníčku a dílky citronu.
2. My jsme podávali s bliny z konopné mouky, zakysanou smetanou, čerstvou pažitkou a
kaviárem ze pstruha.
Bliny:
Suroviny:
250 ml mléka
1 x lžička cukru moučka
200 g konopné mouky
1 x lžička instantního droždí
sůl
1 x vejce
slunečnicový olej
K podávání:
zakysaná smetana
jikry ze pstruha
kopr
ředkvička
Postup:
1. Cukr a droždí rozpusťte v teplém mléce. Z bílku ušlehejte tuhý sníh. Mouku smíchejte se solí, žloutkem, připraveným mlékem a opatrně v míchejte bílkový sníh. Přikryjte utěrkou a dejte asi na 20 minut kynout na teplé místo / dobře poslouží třeba lehce vyhřátá a vypnutá trouba/.
2. Z těsta pak na olejem nebo máslem potřené pánvi pečte malé lívanečky – na každý vám stačí vrchovatá lžíce těsta, kterou je lehce rozetřete.
3. Smažte z obou stran dozlatova.
Zdroj: Pivovar a restaurace Ossegg