Vegetariánský segedínský guláš
Suroviny:
3–4 cibule
3–4 stroužky česneku podle velikosti
1 polévková lžíce červené papriky
1 čajová lžička kmínu
½ lžičky čerstvě nadrceného pepře
1 bobkový list
500 g kysaného zelí
1 červená a 1 oranžová paprika na krájené na kostičky
1 plechovka loupaných rajčat nakrájených na kostky
sůl – nejlépe bylinková s měsíčkem lékařským, semínky libečku, sušeným česnekem, majoránkou a dobromysli
voda nebo zeleninový vývar podle potřeby
250 ml zakysané smetany
jarní cibulka na ozdobení
Postup:
Na 4 lžících oleje necháme zesklovatět cibuli, česnek, přidáme veškeré koření, papriku, rajčata, zakysané zelí a tempeh. Promícháme, osolíme bylinkovou solí, podlijeme vodou nebo vývarem a pod pokličkou dusíme, dokud papriky a zelí nejsou měkké – měly by ale být mírně křupavé. Současně s gulášem si uvaříme také přílohu – ječné kroupy. Doba vaření je cca 20–30 minut – zeleninu ale raději kontrolujeme, aby se nám nerozvařila.
Uvařené kroupy slijeme a propláchneme teplou vodou. Guláš můžeme ochutit zakysanou smetanou.
Servírujeme ozdobené jarní cibulkou.
Zdroj: Česká televize