Tvarohové koláčky:
Těsto:
500 g špaldová hladká mouka
80 g cukr krupice
100 g máslo
5 g sůl
2 žloutky
250 g mléko
20 g droždí
kůra z 1 citronu.
POSTUP:
Droždí rozdrobíme do mléka, smícháme se žloutky a 200 g mouky a necháme 30 minut nakynout. Přidáme zbylé ingredience a vymícháme hladké, nelepivé těsto. Necháme hodinu v teplém místě přikryté kynout.
Náplň:
500 g tvaroh v kostce
120 g cukr krupice
100 g rozinky v rumu
2 vejce
- všechny ingredience smícháme v míse vařechou dohladka.
Drobenka:
120 g hladká mouka
55 g máslo
50 g cukr krupice
1 g sůl
- vypracujeme drobenku, pro větší hrudky přidáme pár kapek vody.
Na dokončení:
200 g másla.
POSTUP:
Těsto rozvážíme po 20 g na pomoučený val, každý kousek roztáhneme do placky a na každou dáme lžičku tvarohové náplně, řádně “zakoulíme” a umístíme na plech pokrytý pečicím papírem. Můžeme lehce postříkat vodou a hodinu v teplém místě nechat vykynout. Potřeme rozpuštěným máslem pomoci mašlovačky. Bohatě zasypeme drobenkou. Pečeme při 180 °C asi 10-12 minut.
Zdroj: Josef Maršálek