Krůtí vývar se zeleninou
SUROVINY NA VÝVAR:
1,5 l vody
krůtí prsa, křídla
2 mrkve
1⁄2 celeru
1 kořenová petržel
1 cibule
1 petrželová nať
1 bobkový list
5 kuliček černého pepře
3 kuličky nového koření
1 stroužek česneku
1 snítka tymiánu
DO POLÉVKY:
2 mrkve
300 g růžičkové kapusty
300 g nudlí
krůtí maso z vývaru
petrželka
sůl, pepř
Postup:
Části krůty, mrkev, celer, petržel a cibuli dejte na plech a pečte 30 minut na 180 °C.
Upečené maso a zeleninu dejte do hrnce a zalijte vodou. Přidejte ostatní ingredience na vývar a přiveďte k mírnému varu. Postupně sbírejte pěnu, která se vytvoří, aby se vývar nezakalil. Nepřiklopené vařte 5 hodin. Poté sceďte.
Maso nechte vychladnout a očistěte. Nakrájejte na nudličky.
Růžičkovou kapustu pokrájejte na půlky, mrkev na proužky. Zeleninu vložte do vývaru, přidejte nudle a krůtí maso. Krátce povařte, aby zelenina a nudle změkly. Na závěr osolte a opepřete.
Zdroj: Albert