Benito Mussolini: Z neslavného konce mocného diktátora bylo úzko i samotnému Hitlerovi

Benito Mussolini
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Matka Rosa byla učitelkou na základní škole. Otec zase pracoval jako kovář.
Benito byl vznětlivý již od dětství. Dokonce napadl spolužáka nožíkem.
Přesto získal diplom a krátkou dobu se věnoval učitelské profesi.
Živil se také psaním v socialistických novinách.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Dařilo se mu ovládat masy, a přesto skončil vzhůru nohama pověšený na benzínce. Hitler ho moc nemusel, připadal mu docela zženštilý, jeho smrt v něm však vyvolala úzkostné stavy, protože zjistil, že spravedlnost dostihne každého. Jaké byly poslední hodiny Benita Mussoliniho?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 09. 2020 13:00

Benito Amilcare Andrea Mussolini byl italský premiér, politik a diktátor. Je považován za spolutvůrce a zakladatele fašismu.

Stín kdysi mocného muže

Na sklonku roku 1945 už byl Mussolini jen karikaturou toho, čím kdysi býval. Když se dostavily první neúspěchy, začal trpět žaludečními vředy. V roce 1943 byl sesazen vlastními spolustraníky a internován v horském hotelu Abruzz.

Svobodu mu zajistilo až německé komando, které z něj učinilo hlavu Republiky Saló na území severní Itálie. Právě tehdy, pod dohledem umrlčích lebek, začala ta pravá hrůzovláda, včetně odsunu Židů do vyhlazovacích táborů. A právě kvůli tomu se z něj stal jeden z nenáviděnějších mužů na světě.

Konec války

Před koncem války se fašistický diktátor rozhodl prchnout do Švýcarska. Na útěku ho doprovázela milenka Clara Petacci, řidič a skupinka německých vojáků. Mussolini se převlékl za obyčejného vojína, jenomže mu to nebylo nic platné.

Slavný duce byl odhalen partyzánem a okamžitě zadržen. Zda ho udal jeho německý eskort, aby si zajistil určitou dávku imunity, je ve hvězdách, neboť se nikdy nepřišlo na to, kdo odhalil skutečnou totožnost Benita.

Poslední chvíle života

Antifašistický bojovník, Walter Audisio, vtrhl do Mussoloniho ložnice na statku v Bonzanige se slovy, že chce jemu a jeho milence pomoci k útěku. Všichni tři odjeli k vile Belmonte, kde byli následně zastřeleni. Jenomže u konců slavných mužů zůstávají vždy nějaké otazníky. Druhá verze příběhu říká, že Audisio vtrhl na stavení, kde byl Mussoloni zadržován, a bez okolků mu řekl, že je odsouzen k smrti.

Neslavný konec

Ať už byly okolnosti jejich skonu jakékoli, jedno je jisté. Jejich těla, spolu s ostatními fašistickými pohlaváry, byla zavěšena hlavou dolů na benzínce v Miláně. A tak skončil kdysi masami opěvovaný diktátor.

Když se o smrti svého kolegy dozvěděl Hitler, rozhodl se, že se nechá po smrti spálit. V žádném případě nechtěl připustit, aby bylo jeho tělo vystaveno na Rudém náměstí jako nějaká trofej z lovu.

Zdroj textu: Benito Mussoloni: idnes.cz

Vítejte na návštěvě u manželů Saudkových: Tajuplná vila skrývá nespočet geniálních fotografií, obrazy nahých žen i divokou zahradu

Vítejte na návštěvě u manželů Saudkových: Tajuplná vila skrývá nespočet geniálních fotografií, obrazy nahých žen i divokou zahradu

Související články

Další články