Nanebevzetí Panny Marie: V tento den vrcholí sezóna bylinek. Po posvěcení v kostele prý získají magickou moc

Nanebevzetí Panny Marie: V tento den vrcholí sezóna bylinek. Po posvěcení v kostele prý získají magickou moc
Zdroj: Wikimedia Commons, Peter Paul Rubens , Public domain

Nanebevzetí Panny Marie, které se slaví vždy 15. srpna, se řadí mezi nejstarší a nejdůležitější církevní svátky.Tento den je ale důležitý také pro milovníky bylinek. Tehdy jsou prý nejsilnější a nejúčinnější. Na které druhy bychom se měli zaměřit?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 08. 2023 11:00

Nanebevzetí Panny Marie je podle učení katolické a pravoslavné církve událost, při níž Ježíšova matka vystoupala, s tělem i duší, na nebesa. Protestanti tento svátek odmítají. Ústní podání apoštolů totiž nepovažují za rovnocenné k Písmu svatému.

Svátek s dlouhou tradicí

Nanebevzetí Panny Marie se začalo slavit v Jeruzalémě již od patého století. V Římě pak o dvě století později. Předkové tento den pojmenovali také jako svátek Svaté královny či Panny Marie Kořenné. Na nebesa měla vystoupat díky tomu, že dosáhla "dokonalé a oslavené tělesnosti". Nemusí tak čekat jako ostatní mrtví na probuzení, až nastane konec světa.

Mariinu výjimečnost má dokládat legenda, která praví, že když se přišel na její hrob podívat apoštol Tomáš, jenž se zpozdil na oficiální pohřeb, našel jen prázdné pohřební místo. Na místě byla jen cítit omamná vůně růží, kterou v noci střídala tajemná zář. Od té doby se traduje, že kdo zemře právě na její svátek, má do nebe otevřenou cestu.

Vhodný den na sběr bylinek

Na svátek Nanebevzetí Panny Marie vrcholí sezóna léčivých bylin, proto jsou v tuto dobu nejsilnější. Častokrát si tak lidé nechávali v kostelech takzvané mariánské byliny požehnat. Věřilo se totiž, že pak dostanou rostliny magickou moc a budou ochraňovat před zlými silami. Nasbírané bylinky se pak vily do věnců.

Posvěcené bylinky se pak dávaly za svatý obrázek, který stával ve stavení na čestném místě. Dům tak měl být chráněný proti ohni, bleskům a povodním. Trocha bylinek se také přidávala dobytku do krmení, nebo je lidé u sebe nosili jako talismany pro štěstí.

A které rostliny se tedy sbíraly nejčastěji? Dobromysl obecná na splín, pelyněk pravý proti prokletí, přeslička rolní na plodnost, řebříček obecný na lásku, řepík lékařský na pohodu, světlík lékařský pro požehnání, třezalka tečkovaná na kuráž, vratič obecný na ochranu před všemi nemocemi a vřes obecný jako talisman pro štěstí.

Pranostiky

  • Od Panny Marie Kořenné fouká od obilního kořene.
  • Vaří-li Matka Boží, pak svatý Michal sklízí.
  • Od Nanebevzetí Panny Marie konec koupání.
  • Mezi Nanebevzetím rodičky Boží a jejím narozením se sbírají okurky.
  • Prší-li na den Nanebevzetí Panny Marie, kazí se víno.
  • Panna Maria vlaštovky svolává.
  • Na Nebevzetí léto odletí.
  • Nanebevzetí a větry ze strnišť jsou poslové podzimu.

Zdroje informací:

Českézvyky.cz: Svaté nebe - Nanebevzetí Panny Marie a legenda o vůni růží

Living.iprima.cz: Byliny natrhané v den Nanebevzetí Panny Marie mají prý nejsilnější léčivé i magické účinky

Pranostik.cz: Nanebevzetí Panny Marie

Vítejte na návštěvě u manželů Saudkových: Tajuplná vila skrývá nespočet geniálních fotografií, obrazy nahých žen i divokou zahradu

Vítejte na návštěvě u manželů Saudkových: Tajuplná vila skrývá nespočet geniálních fotografií, obrazy nahých žen i divokou zahradu

Související články

Další články