Nebojácná letuška Neerja Bhanot: Vlastním tělem ochránila tři malé děti, zaplatila za to životem

Únos letu Pan Am 73: Cestující zachránila odvážná letuška Neerja Bhanot, přišla však o život
Zdroj: Wikimedia Commons/aussieairliners.org, CC BY-SA 4.0

Když se 5. září 1986 stal let Pan Am 73 cílem únosu, neváhala letuška Neerja Bhanot pomoci cestujícím uniknout. Stálo ji to život. Svým vlastním tělem zachránila tři děti, na něž se řítilo krupobití kulek

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 06. 2023 16:00

Na rutinním mezipřistání v Pákistánu převzali nad letem Pan Am 73 kontrolu čtyři ozbrojení teroristé. Neerji bylo v té době pouhých dvaadvacet let. Zatímco ostatní byli paralyzováni strachem, ona se vzchopila a začala řešit komplikovanou situaci. Ta trvala sedmnáct hodin a skončila smrtí 20 lidí.

Modelka a letuška

Neerja Bhanot se narodila 7. září 1963 v indickém Chandigarhu. Po střední škole se ale přestěhovala do Bombaje. Zrovna měla nastoupit na St. Xavier's College, když ji v kampusu objevil modelingový fotograf, jenž jí zajistil práci pro obchodní dům Paville a značku Vaporex.

V roce 1985 souhlasila s dohodnutým sňatkem, který zorganizovala její rodina. Měla se provdat za muže ze Spojených arabských emirátů. Krátce poté však zjistila, že je velmi násilný. Po dvou měsících se rozvedla a rozhodla se, že se stane letuškou. Měla štěstí. Díky perfektnímu držení těla a přirozenému vzhledu ji vybrali z celkem 10 000 uchazeček. Stala se zaměstnankyní letecké společnosti Pan American.

Ve stejné době se bohužel začala radikalizovat teroristická organizace Abu Nadal, která nenáviděla Izrael a jeho spojence, zejména USA, za věznění palestinských rebelů. Teroristé naplánovali, že unesou let Pan Am 73, který chtěli nejprve přesměrovat na Kypr a pak do Izraele, aby osvobodili své kolegy. Neerja tehdy pracovala jako letuška teprve rok.

Únos letadla Pan Am 73

Okolo šesté ráno 5. září 1986 se teroristé přiřítili v autě s kvílejícími sirénami k letadlu stojícímu na letišti v Karáčí. Byli sice převlečeni za letištní ochranku, ale když nastupovali na palubu, Bhanot stihla ještě zakřičet do interkomu kód pro únos. Operátoři začali ihned jednat, nenechali letadlo vzlétnout a umožnili také pilotům uprchnout do bezpečí. Teroristé museli být v šoku, když zjistili, že kokpit zeje prázdnotou.

Po chvilce se před letadlem objevil ředitel Pan Am Viraf Doroga a teroristům "slíbil", že jim dá nového pilota. Jakmile jim došlo, že to nemyslel vážně, začali likvidovat cestující ze západu. První obětí se stal devětadvacetiletý Američan Rajesh Kumar. Střelili ho do hlavy a vyhodili z letounu. Poté chtěli únosci vidět pasy od každého pasažéra. To ale nemohla Neerja dovolit, raději je všechny schovala. A začala lidem servírovat občerstvení a nápoje, aby je udržela alespoň trochu v klidu.

Vzpomínky na odvážnou letušku

Po 17 hodinách vypadl v letadle proud. Teroristé nebyli schopni odpálit své vesty s bombami a ze zoufalství začali pálit do lidí. Neerja spěchala k jednomu z nouzových východů, aby jej otevřela prchajícím cestujícím. Sama zemřela, když vlastním tělem chránila tři malé děti. Povídá se, že ve skutečnosti ji popravili únosci, ale tato verze není potvrzena.

Všichni čtyři únosci byli zadrženi. Jeden z nich byl souzen ve Spojených státech, zbylí tři v Pákistánu. Na svobodu se dostali až v roce 2008. Bhanot se stala národní hrdinkou a obdržela nejvyšší vojenské vyznamenání za statečnost. V roce 2004 byla vydána poštovní známka s její podobiznou. A o deset let později se v kinech objevil thriller s prostým názvem Neerja, který připomíná její odvahu.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Neerja Bhanot

Allthatsinteresting.com: Neerja Bhanot, The Hero Of The Pan Am Flight 73 Who Sacrificed Herself To Save Hundreds

Vítejte na návštěvě u manželů Saudkových: Tajuplná vila skrývá nespočet geniálních fotografií, obrazy nahých žen i divokou zahradu

Vítejte na návštěvě u manželů Saudkových: Tajuplná vila skrývá nespočet geniálních fotografií, obrazy nahých žen i divokou zahradu

Související články

Další články