Nelítostný vrah s nožem: Romell Broom přežil vlastní popravu, covidu ale neutekl

Nelítostný vrah s nožem: Romell Broom přežil vlastní popravu, covidu ale neutekl
Zdroj: Unsplash

Když je v USA nějaký zločinec odsouzen k trestu smrti, popravy se obvykle dočká až za několik let. V některých amerických státech je oddalována tak dlouho, dokud vězeň nezemře sám. Co se ale stane s člověkem, který přežije svou vlastní popravu?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 10. 2021 13:00

Takové případy lze v historii dohledat. Kupříkladu Willie Francis byl v sedmnácti letech odsouzen k trestu smrti na elektrickém křesle. První pokus přežil a zemřel až o rok později. Známý je také případ Romella Brooma. V roce 2009 mu měla být podána smrtící injekce, nakonec z toho ale sešlo. Proč?

Třináctiletý zločinec

Romell Broom se narodil v roce 1956 v Muskegonu v Michiganu. O pár let později se s matkou přestěhoval do Ohia. Na dráhu zločinu se dal již ve třinácti letech. Začal nejprve s drobnými krádežemi, k těm pak přidal únosy. A aby toho nebylo málo, našel se i ve znásilňování. Dlouho se však úspěšně vyhýbal vraždě.

To se ale změnilo 21. září 1984. Toho večera sledoval čtrnáctiletou Trynu Middleton při její cestě ze školy. Doprovázely ji dvě kamarádky, které si všimly, že je už delší dobu sleduje nějaký pobuda ve staré dodávce. Raději navrhly přidat do kroku a rozhodly se také, že se zkusí dostat domů zkratkou. Romell si toho však všiml, nadjel si a počkal si na ně za rohem.

Jakmile k němu dívky došly, vyskočil z dodávky a s velkým nožem v ruce donutil Trynu nastoupit. Její kamarádky se daly okamžitě na útěk. Doma pak rodiče dívek zavolali na policii. O pár hodin později bylo v nedalekém parku nalezeno Trynino bezvládné tělo. Romell jí zasadil celkem sedm bodných ran, poslední, fatální, mířil do srdce. Pitva poté prokázala, že byla před smrtí rovněž sexuálně zneužitá. Kolem Brooma se začala pomalu utahovat smyčka. Policie si pro něj velmi brzy přišla a obvinila jej z vraždy a znásilnění.

Nepovedená poprava

Broom byl z vraždy usvědčen na základě testů DNA a výpovědí kamarádek mrtvé dívky. Od smrtící injekce jej nezachránilo ani zdržování v podobě žádosti o opětovné prozkoumání DNA. Jenže po připoutání na lůžko nastala bizarní situace. Popravčí nemohl najít ani jednu žílu. Celkem provedl do odsouzencových rukou a nohou osmnáct vpichů, ale bez úspěchu.

Romell Broom toho ihned využil a podal stížnost na stát Ohio. Důrazně nesouhlasil s tím, aby se jej snažili popravit na druhý pokus. Jak se říká, plakal na špatném hrobě. Další exekuce byla naplánována na 17. červen minulého roku. Ukázalo se však, že to bylo zcela zbytečné. Zasáhl totiž osud, nebo spíše nemoc covid-19.

Boží mlýny?

Boží mlýny prý melou pomalu, ale jistě. Platilo to i v případě Romella Brooma? S příchodem epidemie nemoci covid-19 začala věznice v Ohiu trpět znatelným nedostatkem látek, jež se používaly ve smrtících injekcích. Guvernér Mike DeWine proto všechny popravy odložil.

Ta Romellova měla proběhnout letos v březnu. Mezitím se však nakazil virem a zemřel jen pár dní před koncem minulého roku...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Romell Broom

Grunge.com: The Death Row Inmate Who Survived Lethal Injection

Vítejte na návštěvě u manželů Saudkových: Tajuplná vila skrývá nespočet geniálních fotografií, obrazy nahých žen i divokou zahradu

Vítejte na návštěvě u manželů Saudkových: Tajuplná vila skrývá nespočet geniálních fotografií, obrazy nahých žen i divokou zahradu

Související články

Další články