Mrazivý příběh Ruby Bridges: Dívka byla prvním dítětem s tmavou pletí, která chodila do školy pro bílé

Mrazivý příběh Ruby Bridges: Dívka byla prvním dítětem s tmavou pletí, která chodila do školy pro bílé
Zdroj: Wikimedia Commons, Uncredited DOJ photographer, Public domain

Ruby Bridges bylo pouhých šest let, když se v roce 1960 zapsala do historie. Jako první afroamerické dítě začala navštěvovat ryze bílou základní školu. Bohužel se však musela smířit s tím, že ji spolužáci nevítali s kyticí růží.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 06. 2023 16:00

Hned první den ve škole si musela dívka vyslechnout rasistické urážky. Dokonce jí vyhrožovali smrtí. Dívka zprvu nechápala, o co jim jde, zanedlouho ji však chování ostatních dětí začalo děsit. Trvalo totiž celý školní rok.

Kdo byla Ruby Bridges?

Ruby Bridges se narodila 8. září 1954 Lucille a Abonovi Bridgesovým v Mississippi. Jen pár měsíců předtím byla ve školách zrušená rasová segregace. Realita ale byla jiná. Ruby navštěvovala oddělenou mateřskou školku. Černošské rodiny kvůli tomu začaly tlačit na úředníky, aby toto pravidlo začalo platit všude.

Proto bylo důležité, aby černošské děti začaly navštěvovat školy, které byly určeny primárně pro bílé. Než k tomu ale došlo, museli si rodiče Ruby dobře promyslet, zda dovolí své dceři takovou školu navštěvovat. Všude zuřily občanské nepokoje a faktem bylo, že Ruby bude na škole Williama Frantze jedinou dívkou s tmavou pletí. Její matka však byla již rozhodnutá, Ruby musí získat lepší vzdělání než její rodiče.

Den, který se zapsal do historie

Dne 14. listopadu roku 1960 Ruby Bridges kráčela vstříc škole Williama Frantze. Tento den se dal nazvat mnoha slovy, normální ale mezi ně nepatřilo. Společnost jí dělali čtyři maršálové. A před její třídou byla skupinka ječících demonstrantů, kteří slogany vyzývali ostatní občany, aby raději ihned zatrhli, že budou s jejich dětmi chodit do školy černoši.

Ona sama vůbec nechápala, co se děje. "Myslela jsem, že jde o nějakou slavnost," svěřila se nyní osmašedesátiletá Bridges. Jakmile se dostala do budovy školy, byla eskortována do ředitelny, kde zůstala téměř celý den. Rodiče mezitím ze školy odváželi jedno dítě po druhém. Na konci týdne zbyly ve škole jen děti ze tří rodin. Ani jedno z nich nesdílelo třídu s Ruby.

Další den odešli i učitelé. Zbyla jen Barbara Henry, která jako jediná Ruby celý rok učila. Ruby v té době neustále přemýšlela, proč je ve třídě jen s učitelkou. Kam se poděly ostatní děti? Příchod dívky na bělošskou školu měl ovšem dozvuky i mimo půdu základní školy. Její otec přišel o práci a také se musel rozloučit s tím, že si v místním konzumu nakoupí potraviny. O rok později se naštěstí situace zlepšila. Do její třídy nastoupili jak běloši, tak i černoši.

Rubyino dědictví

Příběh šestileté Ruby patří mezi nejpamátnější momenty amerického hnutí za občanská práva. Nebyla však prvním studentem, který se odvážil "vystoupit z řady". Několik let předtím začalo základní školu v New Orleans navštěvovat devět dětí s tmavou pletí. I ony se musely potýkat s nechutnými projevy rasismu.

Aktivisty ale více zasáhl příběh Ruby, a to zejména kvůli jejímu nízkému věku. Později byla o ní natočena řada filmů a dokumentů, včetně stejnojmenného televizního snímku z roku 1998. Ona sama založila nadaci The Ruby Bridges Foundation, kde se snaží změnit společnost pomocí vzdělávání. Stále se také věnuje aktivismu. A když se jí novináři zeptali, co by předala dalším generacím, odpověděla slovy Martina Luthera Kinga Jr.: "Nemůžete soudit člověka podle barvy pleti. Poznejte ho. Žádné z dětí nepřichází na svět s tím, že nebude mít někoho rádo."

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Ruby Bridges

Allthatsinteresting.com: Meet Ruby Bridges, The Black Girl Who Made Civil Rights History At Six Years Old

Vítejte na návštěvě u manželů Saudkových: Tajuplná vila skrývá nespočet geniálních fotografií, obrazy nahých žen i divokou zahradu

Vítejte na návštěvě u manželů Saudkových: Tajuplná vila skrývá nespočet geniálních fotografií, obrazy nahých žen i divokou zahradu

Související články

Další články