Jak přežít holokaust: Žid Solomon Perel se vydával za čistého Němce, nacisty vodil za nos celou válku

Neobyčejný příběh Solomona Perela: Holokaust přežil díky radě od maminky
Zdroj: Wikimedia Commons/StagiaireMGIMO, CC BY-SA 4.0

Solomon Perel se v šestnácti letech musel rozhodnout, jestli chce žít. Zrovna ho zadržela skupinka německých vojáků, kteří chtěli vědět, zda je Žid. V ten okamžik se rozhodl uposlechnout rady své matky a řekl, že je čistým Němcem. To mu zachránilo život.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 02. 2023 11:00

Tím započala jeho životní cesta, kdy se pod jménem Josef Perjell vmísil do Hitlerjugend. Vydával se za jednoho ze svých nepřátel. To chlapci zachránilo život a ušetřilo ho to od nelidského zacházení v koncentračních táborech a ghettech.

Život před holocaustem

Solomon Perel se narodil 21. dubna 1925 v Německu, kde prožil idylické dětství. Když se však ve třicátých letech dostal k moci Adolf Hitler, totálně se mu změnil život. Po vyloučení ze školy poprvé pocítil, jak v praxi fungují antisemitské zákony. Fakt, že ho najednou všichni považovali za "někoho jiného", v něm zanechal hluboké šrámy.

Perelovým tak nezbylo nic jiného, než se v roce 1936 přestěhovat do polské Lodže, kde se stejně po třech letech museli přesunout do ghetta. Solomonovi a jeho bratru Isaacovi se ale podařilo na poslední chvíli uprchnout. Otec jim radil, ať nikdy nezapřou své kořeny. Matka si zase přála, aby udělali vše pro přežití. Solomon se nakonec rozhodl řídit druhou radou a zůstat naživu.

Žid mezi nacisty

Po zatčení německými vojáky se z něho stal Josef Perjell. Krátce překládal pro jednotku, pak dokonce dostal na starost výslech Stalinova syna. Nakonec ho vedení poslalo do Hitlerjugend. Sám poté přiznal, že si připadal jako schizofrenik. Ve dne nosil nacistickou uniformu a hajloval. Po nocích plakal a vzpomínal na svou rodinu.

V roce 1943 odjel během vánočních prázdnin do Lodže, kde se snažil najít své rodiče. Ke znovushledání bohužel nedošlo, všichni se stali oběťmi holocaustu. Když se válka chýlila ke svému konci, byl Solomon překvapený, jak moc doufá ve vítězství Německa... Jakmile byl ale zajat americkými spojeneckými silami, pověděl jim, kým ve skutečnosti je. Po válce emigroval do Izraele, kde se oženil a vedl továrnu na zipy.

Vzpomínky Solomona Perela

Solomon dlouho přemýšlel, zda může sepsat své vzpomínky. Přece jen nebyl "klasickým" přeživším. Nakonec se rozhodl svůj příběh zveřejnit. Později podle jeho pamětí vznikl slavný film Europa Europa (1990), který natočila polská režisérka Agnieszka Holland. Tam také uvedl, že cesta k nacistickému Josefovi byla mnohem snadnější než návrat k židovskému Solomonovi. Zemřel 2. února 2023 v Izraeli ve věku 97 let. Do smrti byl přesvědčený o tom, že válku přežil kvůli tomu, aby mohl světu vyprávět svůj neobyčejný příběh.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Solomon Perel

Allthatsinteresting.com: The Incredible Life Of Solomon Perel, The Jewish Teenager Who Posed As A Nazi To Survive The Holocaust

Na návštěvě u Zdeňka Podhůrského: Ze staré ruiny postavil dům, ve kterém jsou trámy z Karlových lázní z 11. století

Na návštěvě u Zdeňka Podhůrského: Ze staré ruiny postavil dům, ve kterém jsou trámy z Karlových lázní z 11. století

Související články

Další články