Přesně před 130 lety, tedy 9. dubna 1891, se narodil Vlasta Burian – nejlepší a nejúspěšnější herec a komik své doby. S úspěchem bylo spojeno i nemalé bohatství, které se nebál dávat na odiv. Vila v Dejvicích měla kromě bazénu i tenisový kurt, nešetřil na autě a ani na personálu. O kuchyň se mu staral sám Jaromír Trejbal. Kdo to byl a jak vypadala kuchyně Vlasty Buriana?
Vlasta Burian byl velmi štíhlý. Hodně sportoval, v kuchyni a hlavně v jídelně se ale nejlepší český komik rozhodně nijak neomezoval. Posuďte sami…
Pro nejlepšího jen to nejlepší
Manželé Burianovi zůstali bezdětní a o herci se obecně ví, že jeho příjmy dosahovaly astronomických výšin. A tak není čemu se divit, že si se ženou Ninou, kterou velmi miloval, dopřávali to nejlepší, co bylo na trhu, a to i v jídle. A aby to jídlo bylo opravdu tak vynikající, jak si Vlasta Burian přál nejen pro sebe, ale i svoje četné vzácné hosty, neváhal do své kuchyně přivést nejlepšího zdejšího kuchaře té doby – samotného Jaromíra Trejbala.
Toho Jaromíra Trejbala, který prošel takovými místy, jako byly kuchyně na švédském královském dvoře nebo v paláci belgického krále Alberta I., působil ve světoznámém hotelu Ritz i mnoha dalších. Jen takový člověk byl dost dobrý na to, aby vařil i u Burianů v Dejvicích – a neměl se tam špatně. Jeho plat dosahoval k deseti tisícům korun, což byly peníze, které mnozí nevydělali ani za rok.
Trejbal u Burianových
Když už měl doma nejlepšího kuchaře, kterého mu mohli závidět i panovnické rody, nešetřil Vlasta Burian ani na vybavení kuchyně. Ostatně Jaromír Trejbal si mohl vybírat, pro koho bude vařit, a jistě by si dokázal zjednat v kuchyni pořádek podle svého. Vždyť jej Vlasta Burian také „přetáhl” z vyhlášeného lahůdkářství Lippert, kde jeho umění poznal. U Burianů si Trejbal stěžovat nemohl. Právě vybavení kuchyně jej vlastně přesvědčilo, aby kývl na nabídku.
Sklep jen na pivo
„Celá jejich vila a také moje kuchyně byla na svou dobu skutečně skvěle vybavena. Lednice na maso, lednice na ryby, jiná na mléko, máslo, sýry, lednice na zeleninu, sklípek na víno a jiný na pivo, kde si Vlasta sám čepoval prima sudovou Plzeň,“ vzpomínal Jaromír Trejbal na svoje působení v domě Vlasty Buriana.
Hercova manželka Nina Burianová, za svobodna Červenková, byla těhotná už při svatbě, dítě bohužel nedonosila a jiné nemohla mít. Sám Burian měl ještě za svobodna dceru Emilku, která u něj ale nežila. „Proto vařit pouze pro dvě osoby byla pro mě naprostá hračka a rozkoš. Připadal jsem si jako o dovolené,“ dodal Trejbal.
Sedm chodů k obědu
I když se jídlo připravovalo jen pro dva, což vzhledem k častým návštěvám v domě Vlasty Buriana nebylo rozhodně pravidlem, kuchař se rozhodně nenudil. Běžné obědy se skládaly z pěti i sedmi chodů. Večeře už byly střídmější. Jedním z hlavních přání pána domu bylo totiž udržet si štíhlou postavu. Tomu se musel kuchař přizpůsobit, ovšem tak, aby pokud možno stihl zpracovat všechno, co se v kuchyni objevilo. A nebylo toho málo. Oblíbeného komika zahrnovali jeho příznivci dary, a protože se dobře vědělo, jak si potrpí na dobré jídlo, často šlo právě třeba o ryby, ale i celá selata, šunky a další delikatesy.
Kuře Vlasty Buriana
A co měl Vlasta Burian nejraději? Od jeho vlastního kuchaře mu prý chutnalo skutečně všechno. Nejraději měl ale přece jen „kuře Vlasty Buriana”. Bylo to na pánvi osmažené vykostěné a kůže zbavené kuřecí maso s milánskými nudlemi, opečeným jablkem, žloutkem a kečupem.
Herecké umění Vlasty Buriana, i se špetkou gurmánství, si můžeme připomenout ve filmu Přednosta stanice, který České televize odvysílá 10. a 11. dubna.
Zdroje informací:
Wikipedia.org: Vlasta Burian
Jaromír Trejbal: Z hotelu Ritz do kuchyně Vlasty Buriana
Český rozhlas Dvojka: Úžasné životy: Osobní kuchař Vlasty Buriana Trejbal podle šéfkuchaře Romana Pauluse