Lizzie Bordenová, americká vražednice, která vstoupila i do lidových popěvků

Lizzie Borden na dobovém novinovém snímku z roku 1890.
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Lizzie Bordenová (na dobovém novinovém snímku z roku 1890) byla americká vražednice, která vstoupila i do lidových popěvků. Navenek poslušná dcera, uvnitř nebezpečná psychopatka, která nesnesla, když ji doma omezovali. V srpnu 1892 zavraždila sekerou svého otce a nevlastní matku v domě ve Fall River, Massachusetts.Poslední zdřímnutí tatínka Bordena. Podle závěrů vyšetřování byl zabit ve spánku.Mrtvá Abby Bordenová ležela na břiše, většinu úderů inkasovala zezadu do hlavy.+ 5 fotek+ 6 fotek

Navenek poslušná dcera, uvnitř nebezpečná psychopatka, která nesnesla, když ji doma omezovali. Nakonec popadla sekeru… Ovšem pozor, od soudu odešla volná a v ovzduší triumfu!

Jan Pinkava
Jan Pinkava 19. 02. 2020 13:00

Když se bohatý devětašedesátiletý obchodník Andrew Borden vrátil ze svých obchůzek na oběd, sedl si na kožený gauč a usnul, netuše, že je to jeho poslední šlofík. Kolem poledne našla jeho dcera Lizzie podnikatele na sofa s roztříštěnou hlavou a začala zděšeně volat služebnou. Život ve Fall River v americkém státě Massachusetts byl rázem vzhůru nohama.

Matka ležela v patře

Zmatek nevypukl jen ve městě, ale vládl i mezi přivolanými detektivy. Teprve když se Lizzie začala shánět po nevlastní matce Abby Bordenové a poslala služku Maggie do patra, ukázalo se, že máti leží v pokoji vedle postele a i ona má hlavu k nepoznání rozbitou. Koroner později určil, že zemřela dříve než její manžel. Co se 4. srpna 1892 v domě Bordenových vlastně stalo?

Kdo vraždil a čím?

Lizzie posloužila policii historkou, že si jen na patnáct minut odskočila z domu do stodoly pro rybářská olůvka, a když se vrátila, našla tatínka ubitého. Služebná zase tvrdila, že si šla v jedenáct lehnout do své podkrovní komůrky a nic neslyšela, spala. Dům se důsledně zamykal. Vražedná zbraň (podle typu ran se soudilo na sekyrku) nebyla k nalezení.

Pomalí detektivové

Vyšetřovatelé se zdráhali uvěřit, že by plačící dvaatřicetiletá Lizzie mohla takhle krutě zabít rodiče, takže ji několik dní nechali v klidu, díky čemuž mohla spálit své tmavomodré šaty, jak se později soudilo, se stopami krve. Ale když přibyly nepřímé důkazy, jako svědectví lékárníka, u kterého se dva dny před vraždou pokusila koupit kyanid, a potvrzený úmysl otce Bordena odkázat veškerý majetek maceše, obvinili Lizzie z vraždy.

Bible vítězí

Jenomže přímé důkazy nebyly a strategie „nikdo jiný to udělat nemohl“ byla dost neprozíravá. Lizzie, učitelka z nedělní školy, se hájila citáty z bible, což na všechny u soudu učinilo mocný dojem. „Tyto vraždy spáchal ďábel,“ hřímal obhájce. „Pohleďte na tuto ženu. Vidíte snad ďábla?!“ Porota vyřkla závěr: nevinná. Velká část veřejnosti si ale právem myslela své.

Vzhůru do života!

Lizzie netrápilo, že si o ní sousedé ve Fall River myslí jen to nejhorší. Z dědictví si koupila dům v nóbl čtvrti a stala se mecenáškou divadelního světa v blízkém Bostonu. Nikdy se nevdala, zato se šuškalo o jejích pletkách s herečkami. Zemřela 1. června 1927 v necelých 67 letech a krom peněz po ní zbyla v Americe všeobecně známá básnička: „Lizzie Bordenová sekerou / čtyřicetkrát flákla matku svou / když viděla, co udělala / otce jedenačtyřicetkrát ťala!“

NA FOTOGRAFIE Z VYŠETŘOVÁNÍ PŘÍPADU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Na návštěvě u Zdeňka Podhůrského: Ze staré ruiny postavil dům, ve kterém jsou trámy z Karlových lázní z 11. století

Na návštěvě u Zdeňka Podhůrského: Ze staré ruiny postavil dům, ve kterém jsou trámy z Karlových lázní z 11. století

Související články

Další články