Kulajda:
Suroviny:
hrst čerstvých nebo mražených hříbků
1 lžíce másla
půl lžičky kmínu
4 větší brambory, oloupané, nakrájené na kostičky
nové koření
4 kuličky černého pepře
2 bobkové listy
1 balení zakysané smetany
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce octa (podle chuti), sůl
1 lžíce čerstvého kopru, nasekaného
4 vejce.
Postup:
Houby očistěte a nakrájejte na středně velké kousky. Máslo rozpusťte v polévkovém hrnci a pak na něm houby pět minut smahněte, zasypte kmínem, promíchejte, přidejte syrové brambory a zalijte litrem vody. Vhoďte nové koření, pepř, bobkové listy a vařte zhruba dvacet minut. Potom do smetany vmíchejte hladkou mouku, přidejte ji do polévky a krátce prohřejte.
Nakonec kulajdu podle chuti osolte, okyselte octem a přidejte do ní nasekaný kopr. Těsně před podáváním do polévky vyklepněte vejce a nechte je jen tři čtyři minuty projít varem, pak polévku stáhněte z ohně a nechte vajíčka, aby došla – žloutky budou poloměkké a z kulajdy se stane nepřekonatelná polévka.
Zdroj: Instagram