Přinesli jste si z lesa košík plný hub, které nestačíte sníst čerstvé? Usušte je a schovejte na horší časy. Jistě v zimě oceníte, že si je můžete přidat do pořádné bramboračky, která vás zahřeje a provoní pošmourné chladné dny.
Sušení je základ
Velkou výhodou sušení je to, že touto metodou se dají zpracovat skoro všechny jedlé houby. Vynechte jen pýchavky, masáky a růžovky. Pozor i na jinak vynikající lišky, které sušením tvrdnou a hořknou. Na babkách se zase při sušení množí parazit, který se pak rozšiřuje na ostatní houby. Ideální jsou na sušení naopak hřiby, křemenáče, ryzce, žampiony a dokonce i bedly.
Po návratu z hub
Po návratu z lesa houby okamžitě vyndejte z košíků, rozložte je a nejpozději do 24 hodin zpracujte. Čím dříve, tím lépe, pokud totiž necháte houby nezpracované, zčerviví. Houby opatrně zbavte nečistot, klobouček otřete vlhkým hadříkem nebo měkkým štětečkem. Pak je rozdělte na ty vhodné k sušení a ty určené k přímému zpracování. Mokré kousky rovnou vyřaďte.
Sušení na mřížce
Cca 5 milimetrů silné plátky hub rovnoměrně rozložte na rámy se silonovým pletivem, mřížku nebo rošt, na které položte nejlépe pečicí papír. Na ten se totiž houby nepřilepí. Nikdy nepoužívejte papír novinový, sice dobře saje vlhkost, ale do hub by se vám mohlo dostat tiskařské barvivo. Houby nechte usušit v dobře větrané místnosti, nikdy ale ne na přímém slunci, kde by se zapařily. Sušení tímto způsobem obvykle trvá několik dní.
Sušení na niti
Už naše babičky a jejich babičky sušily houby na niti. Jejich navlékání na režnou nit může být i zábava, do které můžete zapojit děti. Nezapomeňte mezi jednotlivými plátky dělat uzlíky. Díky nim se houby nebudou posouvat a správně a rychle se usuší. Houby navlečené na niti pak zavěste nejlépe do průvanu.
Sušení v troubě
Další možností je sušení v troubě. Plátky hub rozložte na plech vyložený pečicím papírem, začněte na 45 °C a ke konci teplotu zvyšte maximálně na 75 °C. Sušte je 4 až 5 hodin. Ideální je zapnout horkovzduch a pustit větrák.
Správně usušené houby
Správně usušené houby poznáte tak, že jsou křehké a snadno se lámou. Takové houby uložte do hermeticky uzavíratelných skleněných dóz. V nich vám vydrží i dva roky.