Hvězda seriálu Jedna rodina mapuje svůj život tetováním: Na ruce mám i povzbudivé heslo od Davida Stypky, říká Pavla Dostálová

Hvězda seriálu Jedna rodina mapuje svůj život tetováním: Na ruce mám i povzbudivé heslo od Davida Stypky, říká Pavla Dostálová
Zdroj: Veronika Nováková/Lifee/Herminapress/koláž Lifee
Zesnulý bývalý ministr kultury Pavel Dostál na archivním snímku.Herečka Pavla Dostálová je dcerou zesnulého ministra kultury Pavla Dostála.Herečka Pavla Dostálová má hned několik unikátních tetování.Tetování Pavly Dostálové, které má symbolizovat její rodinu.+ 14 fotek+ 15 fotek

Herečka Pavla Dostálová (35), dcera zesnulého bývalého ministra kultury Pavla Dostála, od podzimu míří do seriálu Jedna rodina. V rozhovoru pro magazín Lifee.cz promluvila o své vlastní rodině, kterou má vytetovanou, a zamýšlí se nad aktuálními trendy, které rodinu, jak ji známe, ohrožují - co soudí o polyamorii nebo o takzvaných patchworkových rodinách? A jaký význam mají její další tetování? V článku si je můžete prohlédnout v detailu.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 02. 09. 2024 05:00

Herečka Pavla Dostálová (35) na sebe upozornila rolí nepříjemné feministky v Kolečkově seriálu Liga mužské moudrosti nebo v seriálu Pálava, na televizní obrazovce se ale objevuje také coby sympatická magistra v reklamně jedné z lékáren. Málokdo přitom tuší, že jde o talentovanou dceru někdejšího ministra kultury Pavla Dostála, který zemřel v roce 2005.

Rodina je pro ni natolik důležitá, že ji má i vytetovanou. V další její kérce je potom minimalistické poselství od jejího zesnulého kamaráda, muzikanta Davida Stypky (†41): "Byl to můj kamarád a pořád mi říkal: „Ty jsi hrozný posera, nesmíš se bát!“ Hodně mi v životě pomáhal. A když zemřel, nechala jsem si to vytetovat, abych ho měla pořád u sebe," svěřila se v našem rozhovoru a tetování nám v detailu ukázala. Najít ho můžete v naší fotogalerii.

Pavla Dostálová bývala maceškou dítěte

Pavlo, na podzim vás budeme moci vídat v seriálu Jedna rodina. Přibližte čtenářům, co od vás mohou čekat.
Jsem nová postava a poprvé se v Jedné rodině objevím 10. října. Jmenuje se Tereza a je to majitelka úklidové firmy a přichází do života Medarda, kterého hraje Vincent Navrátil.

V čem pro vás bylo natáčení jiné, než jste zvyklá?
Hodně věcí je pro mě nových, protože s klasickými seriály nemám tolik zkušeností. Měla jsem větší roli v Ordinaci v růžové zahradě a na Nově jsem šťastná. Mám pocit, že tým lidí je plný přátel a kamarádů, proto tam vládne hrozně fajn atmosféra. Chodím do práce o hodinu dříve a o hodinu déle tam zůstávám. Sedím s přáteli a povídáme si. Mám pocit, že je to velký bonus.

Seriál je o několika rodinách, o dětech z předchozích vztahů. Vy ale pocházíte z kompletní rodiny, že?
Ano, z kompletní, bohužel mi zemřel tatínek. Ale moji rodiče spolu byli až do toho posledního okamžiku. Proto v mé rodině tento patchworkový model rodiny vůbec neznám. Ale pravda je, že kdysi dávno, na studiích, jsem měla přítele, který měl syna ve střídavé péči. Říkali jsme, že jsem maceška. Bývalá partnerka mého přítele byla skvělá, měly jsme spolu skvělý vztah, a dokonce jsme spolu v zimě byly na dovolené.

Vycházelo to naprosto ideálně, takže nemám špatnou zkušenost, ale vím, že spousta lidí kolem mě ji má. Nejsou schopní se dohodnout, rozchod je bolavé téma, a ideální stav, jak ho vídáme v Jedné rodině, nebývá tak často.

Polyamorii bych nezatracovala, když to lidem vyhovuje

Seriál otevírá také hodně aktuálních témat – polyamorie nebo neplánované rodičovství. Co podle vás nejvíce trápí mladou generaci?
Já kolem sebe moc puberťáků nemám, ale učím a pracuji se studenty, kteří jsou kolem osmnáctého roku věku. Jsou to mladí lidé a myslím, že jejich problém má dvě strany mince. Svoboda, kterou dnes máme, je hrozně příjemná, protože všechno mohou zkusit a zažít. Ale zároveň se v tom mohou ztratit – právě proto, že je všechno dostupné. Tohle je velmi ošemetné.

Jaký názor máte právě na tu polyamorii, která v seriálu také rezonuje?
Několikrát jsem se o tom s lidmi bavila, když jsem se s tím tématem setkala. Mám to tak, že si to neumím představit v novém vztahu. Neuměla bych jít do polyamorního čerstvého vztahu, to bych nezvládla. Asi jsem majetnická, byť si nemyslím, že jsem žárlivá. Dokážu si představit, že po deseti nebo patnácti letech se ten vztah dostane do bodu, kdy lidé pustí otěže a dají si svobodu. Ale netuším, jestli by to mohl být můj případ. Mnohokrát jsem na různé věci řekla ne, a nakonec to bylo jinak, takže neříkám ne, ale v tuhle chvíli si to představit neumím.

Svoji rodinu mám celou vytetovanou

Vidím, že rodinu máte dokonce i vytetovanou. Jaký je její příběh?
Ano, přesně tak, je to naše jedna rodina. Táta, máma, já a ségra. Na pravé ruce mám potom vytetované slovo „neboj“, což je název desky, kterou vydal David Stypka. Byl to můj kamarád a pořád mi říkal: „Ty jsi hrozný posera, nesmíš se bát!“ Hodně mi v životě pomáhal. A když zemřel, nechala jsem si to vytetovat, abych ho měla pořád u sebe. Na levém rameni mám beránka z Malého prince – opravdu tam je, jen se schovává v krabici. Zároveň to vnímám jako Schrödingerovu kočku. A zbytek tetování není vidět.

Budete ještě přidávat?
Budu, a právě teď na podzim. Zemřel mi pejsek a než mi fenka zemřela, tak jsem si otiskla její čumák. Dám si ho vytetovat na místo, kde mě tím čumákem pravidelně rýpala. A miluju seriál Přátelé, takže si tetování nechám udělat ještě k němu.

Nezvyklá kamarádka? Žaneta!

Co je před vámi mimo natáčení? Určitě hrajete divadlo.
Málo. Před pandemií covidu jsem odešla z angažmá, což nebyl zrovna chytrý krok, a strašně špatně se mi do divadla vrací. Dělám věci spíše nárazově, jako hostování. Pravidelně jezdím s Listováním Lukáše Hejlíka a učím na vyšší odborné škole herectví, mám svůj ročník.

Jak se daří Žanetě?
Jak víte o Žanetě? Žaneta je moje krejčovská panna, kterou doma oblékám do různých outfitů. Jsem ráda, že se na ni ptáte. Žaneta je aktuálně poskládaná, protože rekonstruuji byt. Je někde složená v rohu. S přítelem jsme řešili, jestli s námi Žaneta může do nového bytu a uhájila jsem ji, Žaneta s námi zůstává. Vidíte, tohle už je trochu polyamorie! Dám jí nějaké nové oblečení.

Na unikátní tetování herečky Pavly Dostálové a také na archivní snímky jejího zesnulého otce se můžete podívat v naší fotogalerii.

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Související články

Další články