Jak se zahřát jídlem: Uvařte si poctivou rajskou omáčku, polévky nezahušťujte moukou a naučte se kváskové pečení

V zimě se v kuchyni zaměřujeme především na jídla, která nás zahřejí. Jsou to různé polévky a omáčky, nesmí chybět rajská a svíčková. Rovněž máme občas chuť na něco odlehčeného. Pak polévku nezahušťujeme moukou, ale sáhneme po zajímavých alternativách.

Jana Jánská
Jana Jánská 24. 01. 2025 14:00

Mrazivé a chladné počasí je pro leden typické. S tím souvisí i jídelníček, naše jídla jsou tudíž zahřívací a vydatná. Jenže je tu ještě jeden faktor, který máme na paměti: Do nového roku jsme vyrazili s vizí zdravějšího životního stylu, snažíme se proto žít a také stravovat lépe.

Jak zahustit polévku bez mouky

Tím, co nás perfektně zahřeje, když se vrátíme domů z chladného prostředí, jsou vydatné polévky. Nemusíme je zahušťovat jen moukou, jak byly zvyklé naše babičky. Používá se řada dalších alternativ. Stačí přidat více brambor nebo do polévky rozmixovat část zeleniny.

Kváskové pečení

V zimě máme více času na různé experimenty v kuchyni. Je to příležitost naučit se výborný domácí chléb, dalamánky nebo rohlíky. K nakypření těsta obvykle používáme kvasnice, které vyžadují tu správnou péči a přiměřené teplo. Kdo však má odvahu, může se pustit i do kváskového pečení. Základem je žitný kvásek, který, jakmile jednou vypěstujeme, snadno uchováme na další pečení.

Tradiční omáčky - rajská a svíčková

Kdo by si čas od času s chutí nedal poctivou svíčkovou nebo rajskou omáčku... Když k omáčce uvaříme domácí knedlíky, všichni strávníci budou spokojeni. Dalším výborným a vydatným jídlem je guláš, který se vaří ve všech možných podobách a z různých surovin. Ke guláši stačí pečivo, ale knedlík přijde vhod vždycky.

Jak připravit knedlíky

Začínající hospodyňky možná raději zvolí jednoduché recepty, ve kterých se o kyprost knedlíků postará prášek do pečiva. Ovšem zkušené hospodyňky už rády experimentují s kynutým těsty a houskové knedlíky s droždím jsou úžasně nadýchané. Karlovarský knedlík je báječná specialita, bramborové knedlíky chutnají se špenátem i se zelím, a pokud vaříme jen pro málo strávníků, můžeme připravit jednoduché hrnkové knedlíky. A ještě jeden tip na závěr. Znáte chlupaté knedlíky?

Související články

Další články