Jak upravit jarní zeleninu, aby si ji oblíbila celá rodina

Jak upravit jarní zeleninu, aby si ji oblíbila celá rodina
Zdroj: Tescoma

Zařadit dostatek zeleniny do jídelníčku někdy může být výzva, zejména pokud ji zrovna nemáte v oblibě. Nebo ji naopak máte rádi, ale vaše ratolesti jí nemohou přijít na chuť? Pokud chcete vytvořit chutné jídlo pro celou rodinu, vyzkoušejte různé přípravy jarní zeleniny – jistě objevíte ty pravé.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 28. 03. 2025 15:11

Výběr jarní zeleniny

S příchodem jara se konečně můžeme zase těšit na čerstvou sezónní zeleninu. Mezi typický výběr patří například:

  • špenát,
  • ředkvičky,
  • chřest,
  • kedlubny,
  • mrkev,
  • listový salát,
  • jarní cibulka,
  • rané brambory.

Nicméně výhodou dnešní doby je, že v obchodě seženete v podstatě jakoukoli zeleninu po celý rok. Můžete tak klidně vytvářet i různé kombinace toho, co máte rádi.

Základní způsoby úpravy

Vařená zelenina není žádná paráda – zejména děti ji pravděpodobně neocení, ale neokouzlí ani dospělé strávníky. Pokud chcete zeleninu uvařit, využijte k tomu páru. Tento způsob úpravy se hodí pro různé potraviny, výhodou je, že si zelenina zachová svou chuť i většinu živin.

Pokud vaření na páře není to pravé, můžete zkusit blanšírování. To se hodí například pro chřest, hrášek či špenát. Stačí zeleninu na chvíli ponořit do vroucí vody, pak ji vytáhnout a rychle zchladit v ledové vodě. Zelená barva zůstane krásně svěží a výrazná, tato technika navíc zachovává i většinu živin.

Spolehlivou klasikou je grilování. Tento způsob přípravy vyhovuje většině strávníků. Zelenina grilováním totiž získá lehce nasládlou chuť díky karamelizaci a je velmi jemná. Mnohdy stačí přidat jen trochu olivového oleje, sůl a pepř a máte skvělý výsledek. Ale s dochucením samozřejmě můžete i více experimentovat.

Podobně funguje i pečení v troubě. Zelenina krásně změkne, má tak příjemnou texturu i chuť. Tento způsob přípravy můžete využít pro rozmanité druhy, klidně navíc můžete přidat i další potraviny a vytvořit tak skvělé jídlo z jednoho pekáče. Výhodou je rychlá příprava a žádné zdlouhavé mytí hory špinavého nádobí.

Případně můžete samozřejmě zeleninu i osmažit na pánvi. To se hodí zejména pro cibulku, případně brambory nebo špenát. Výhodou je, že máte hotovo během chvilky, ale nejde o zrovna univerzální způsob přípravy.

Vyzkoušejte různé koření

Pokud zelenina není tou nejoblíbenější součástí jídelníčku, můžete si vyhrát s dochucováním. Výhodou totiž je, že spousta druhů má dost neutrální chuť – záleží tedy hodně na tom, jaké koření přidáte. Ideální jsou bylinky, například kopr, tymián, rozmarýn nebo bazalka. A pro pikantnější a svěží chuť se hodí i pepř, koriandr nebo kurkuma. Nezapomínejte na česnek, ten dokáže i nudnou zeleninu proměnit v dokonalost.

Případně můžete k dochucení použít i citrusy. Například citronová šťáva nebo kůra dodá zelenině svěžest. Vyzkoušejte třeba mladý chřest zakápnutý citronovou šťávou a posypaný nastrouhaným parmazánem.

Jedna věc, která spolehlivě pozvedne zeleninu v očích vašich dětí, je omáčka nebo dip. Hodí se pro každého, komu samotná zelenina moc nechutná nebo jednoduše chce pokrm vylepšit. Sázkou na jistotu jsou různé lehké dipy z jogurtu – s česnekem, citronem, koprem či jinými bylinkami. Hodí se pro namáčení pečené zeleniny, ale i jako zálivka do zeleninových salátů. Ale vyzkoušet můžete samozřejmě i jiné omáčky.

Inspirace na jarní saláty

Skvělým způsobem, jak do jídelníčku dostat více zeleniny, jsou různé saláty. Ty můžete jíst samostatně jako hlavní chod, ale skvěle se hodí i jako příloha třeba k masu. Klasické saláty z čerstvé zeleniny jsou svěží a chutné. Výběr záleží jen na vás, použít se toho dá opravdu hodně. Přidat můžete avokádo, ořechy a lehký dresing.

Napadlo vás někdy připravit si teplý salát? Stačí upéct brambory, k tomu třeba mrkev, petržel, řepu nebo cokoli co máte rádi. Přidat můžete sýr či třeba luštěniny pro více bílkovin. A samozřejmě nesmí chybět zálivka. A pro trochu křupavosti můžete přidat i pražená semínka, třeba dýňová.

Polévky a smoothie

Jestliže si už nevíte rady, jak zakomponovat zeleninu do jídelníčku, vsaďte na polévky a smoothie. Jarní zelenina je skvělá do různých polévek, nabízí se například jemný krém z mladého hrášku, špenátu či třeba brokolice. Nebo jednoduše přidejte kořenovou zeleninu do vývaru.

Kromě toho můžete vyzkoušet i smoothie. Do toho můžete přidat v podstatě cokoli, v kombinaci s ovocem se chuť zeleniny ztratí. Ale samozřejmě pozor na špenát a další zelené věci – ty snadno změní barvu smoothie a některé děti to neocení.

Zelenina pro děti

Pokud vám nefungují žádné z těchto triků, může být skutečně oříšek dostat do dětí dostatek zeleniny. Poměrně vděčné jsou různé omáčky – do těch můžete rozmixovat různou zeleninu. Podobně to funguje i s karbanátky, ty můžete vytvořit normálně z masa, ale přidat i nastrouhanou zeleninu. Nebo ji můžete vmíchat klidně i do těsta na buchtu. Takovýchto triků je celá řada, na chuti to přitom není poznat.

A jestli chcete zkusit probudit v ratolestech lásku k zelenině, zkuste připravit zdravé chipsy. Stačí nakrájet libovolnou zeleninu na tenké plátky, lehce potřít olivovým olejem a péct do křupava. Větším dětem můžete samozřejmě přidat i nějaké koření.

Zelenina má v jídelníčku rozhodně své místo, ať už jde o stravu pro děti či dospělé. Obsahuje spoustu prospěšných látek, například vitamíny C, A, a K nebo železo. Také má vysoký obsah vlákniny, což je důležité pro zdravé trávení a pocit sytosti. Více inspirace, jak si můžete připravit zeleninu chutně, najdete na stránkách Tescoma.cz.

Létající Čestmír po 42 letech: Lukáš Bech nám prozradil, co ho dnes živí

Létající Čestmír po 42 letech: Lukáš Bech nám prozradil, co ho dnes živí

Související články

Další články