Jak vybrat tričko a vyrobit vlastní potisk

Jak vybrat tričko a vyrobit vlastní potisk
Zdroj: Freepik.com

Tričko s potiskem může být originálním dárkem pro každého. Nadělit ho můžete sourozenci, kamarádce, mamince i dědovi. Potisknout ho můžete vtipným motivem nebo si vytvořit motiv vlastní s jedinečným nápadem. Pojďme se společně podívat, jak na to krok za krokem.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 13. 09. 2023 09:00

    Jak vybrat tričko a vyrobit vlastní potisk

    Tričko s potiskem může být originálním dárkem pro každého. Nadělit ho můžete sourozenci, kamarádce, mamince i dědovi. Potisknout ho můžete vtipným motivem nebo si vytvořit motiv vlastní s jedinečným nápadem. Pojďme se společně podívat, jak na to krok za krokem.

    Na co se zaměřit při výběru trička

    Nikdo nechce nosit tričko o dvě čísla větší, které nebude pohodlné. Základem je tedy správný výběr. Zaměřte se na materiál, velikost, gramáž a barvu.

    Materiál

    Materiál je základem pohodlí a životnosti trička. Mezi nejoblíbenější materiál patří bavlna. Bavlna je měkká a příjemná na kůži. Jedná se o prodyšný materiál, který má vysokou schopnost absorbovat a odvádět vlhkost (pot) z kůže. Tento materiál je velmi oblíbený mezi alergiky, protože má nižší pravděpodobnost vyvolání alergické reakce a je vhodný pro lidi s citlivou kůží. Materiál nijak neškrábe a je šetrný. Trička obvykle dlouho vydrží a jsou odolná při žehlení a praní. Nicméně občas trička ztrácí tvar a vytahají se. Pokud chcete tričko z bavlny nechat potisknout, je ideální technologie digitální tisk nebo sítotisk. Časem se ale může potisk loupat a ztrácet svou barvu.

    Pro ty, kteří hledají ekologickou variantu je ideální organická bavlna, která má podobné vlastnosti jako bavlna klasická. Organická bavlna je pěstována bez použití syntetických agrochemikálií, jako jsou pesticidy a hnojiva. Její výroba se řídí stanovenými standardy a často je certifikována nezávislými organizacemi. Organická bavlna je plně biologicky rozložitelná. Toto se samozřejmě odráží v ceně trička. Nevýhodou je také nižší životnost a případné rozdíly v textuře a vzhledu oproti klasické bavlně.

    Dalším oblíbeným materiálem je polyester, který je oproti bavlně odolnější a obvykle má delší životnost. Při častém praní a žehlení neztrácí svůj tvar a méně se mačká. Polyester je oblíbený pro sportovní nošení, protože rychleji schne a dobře odvádí vlhkost. Mezi jeho nevýhody patří nízká prodyšnost, tepelná citlivost, menší biologická rozložitelnost a osoby s citlivou kůží mohou pociťovat podráždění nebo alergické reakce. Trička z polyesteru lze potisknout stejnou technologií jako bavlnu, ale vyžadují speciální inkousty, které výsledné tričko zdraží.

    Alternativou obou materiálům může být jejich kombinace - směs bavlny a polyesteru. Díky kombinaci jsou trička odolná a zároveň měkká, příjemná na nošení.

    Gramáž

    Gramáž triček označuje hmotnost tkaniny a je ukazatelem kvality a trvanlivosti trička. Čím vyšší gramáž, tím silnější tkanina. Trička s vyšší gramáží (nad 180 g/m²) jsou odolnější vůči opotřebení a déle vydrží. Díky silnější tkanině poskytují lepší izolaci v chladnějším počasí a vzhledově působí kvalitněji. Vyšší gramáž poskytuje stabilnější povrch pro potisk. Trička s nižší gramáží (pod 150 g/m²) jsou tenká a lehká. Oceníte je především v létě, kdy bývají větší horka. Trička jsou prodyšnější, ale mají menší trvanlivost a mohou prosvítat. Pro potisk jsou vhodná trička s gramáží nad 150 g/m².

    Velikost

    Výběr správné velikosti je klíčovým faktorem pro pohodlné nošení. Přestože velikosti jsou u každého výrobce označeny stejně, ne vždy dobře sedí. Pokud kupujete tričko s potiskem přes e-shop, podívejte se vždy do tabulky velikostí, kde uvádí míry hrudníku, pasu a délku trička. Důležitým faktorem je také střih. Dámská trička bývají více vypasovaná a ženám sedí lépe než rovné střihy. Doporučujeme také přečíst si recenze od zákazníků, kteří do popisku často uvádí, zda jim velikost sedí nebo je potřeba koupit si menší/větší.

    Barva

    Výběr barvy trička je primárně ovlivněn osobní preferencí. Někteří lidé raději sahají po výrazných a živých barvách, jiní spíše pro barvách neutrálních. Řídit se můžete také tónem pleti. Pro světlou pleť jsou vhodné tmavší nebo pastelové barvy. Pro tmavší pleť jsou ideální volbou jasné a výrazné barvy např. žlutá či červená. Lidem se střední pletí sluší zemité tóny a tmavší odstíny. V potaz byste měli brát také účel nošení, praktičnost nebo módní trendy.

    Jak vyrobit tričko s vlastním potiskem

    1. V první řadě je nutné vytvořit motiv. Pokročilé osoby mohou zkusit vytvořit motiv ve Photoshopu pomocí vektorových křivek nebo můžete využít nástroje typu Canva, které jsou v omezené míře zdarma. Velmi oblíbené je také využití vlastní fotografie. Na e-shopu T-shock.eu si můžete velmi snadno vytvořit obrázek pomocí umělé inteligence. Stačí zadat vaše požadavky a je to.
    2. Poté si najděte na internetu výrobce, který používá kvalitní technologie a má širokou nabídku produktů. Pro potisk triček je ideální digitální tisk nebo sítotisk. Obě metody zaručí zářivé barvy, odolnost a dlouhou životnost.
    3. Následně si na e-shopu vyberte vhodné tričko a začněte tvořit. Výrobci pro tvorbu mají obvykle speciální tvořič, který je velmi intuitivní a snadno vás provede celým procesem.
    4. V rámci tvořiče přidáte na tričko váš vytvořený potisk, případně text nebo další motiv z výběru.
    5. Zvolíte velikost, barvu a je to. Teď už stačí jen nakoupit a čekat na výsledek.

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Související články

Další články