Herečka Jana Plodková si letos s partnerem Filipem Žilkou užila krásné tři týdny na chalupě v Krkonoších. V našem rozhovoru si pochvaluje, jak ji kosení trávy a štípání dříví hezky unaví, a letos ji zaskočilo také množství hub, které na etapy nosila z lesa a zpracovávala. Jaká jídla si štíhlá Jana oblíbila? A co stojí za její dokonalou postavou?
Herečka Jana Plodková (42) si během natáčení druhé řady úspěšného seriálu Osada postěžovala, že režisér naplno nevytěžil její chatařské a chalupářské dovednosti. Aby hlava mohla odpočívat, relaxuje ve chvílích volna fyzickou prací.
"Umím sekat dřevo, kosit louku taky, ale nebylo to po mně při natáčení chtěno, tudíž o tom příliš kolegů ani neví. Snad ani režisér. Protože kdyby to Radek Bajgar věděl, tak by mi určitě něco takového do nějaké scény seriálu Osada zařadil," smála se Jana Plodková na tiskové konferenci.
Fyzická činnost na chalupě mě hezky unaví
Jano, jaká jste chalupářka? Prý dokonce sama kosíte trávu.
Zrovna jsem se po třech týdnech z naší chalupy vrátila
a jsem stále v lesním oparu. Stále mám dovolenkový režim, protože na naší
chalupě je nádherně a já tam ráda pracuji - ať už je to kosení trávy, sázení
květin nebo jen chození po lese. Co se zrovna namane. Teď jsou vedra, takže
jsme každý den zalévali. Ale já to mám strašně ráda, protože mě fyzická činnost
hezky unaví, spím v klidu a je mi tam strašně dobře.
Jaké práce vás na chaloupce ještě se sklonkem léta čekají? Budete sbírat jablka?
Kdo půjde kolem, může si utrhnout jablko. My už musíme zpátky do práce a chaloupku jsme opustili.
Jana Plodková letos zažila houbový výbuch
Viděla jsem, kolik máte hub. Hledala jste v lese dlouho?
Vůbec! Řekli jsme si, že vezmeme malý košíček, půjdeme se
projít po lese a uvidíme. Najednou jsme zažili strašný houbový výbuch. Ten asi
zažíváme dodnes, ale už na houby raději nechodíme, protože už to nezvládáme
zpracovat.
Jak tedy vaše úlovky nejraději zpracováváte?
Houby sušíme nebo je zpracujeme čerstvé, ale to se také nedá
jíst každý den. Takže teď už hlavně sušíme, ale to vás ve větším množství také
nebaví. Máme nasušeno na celou zimu a to je určitě fajn. Ale víme jistě, že ty
houby lezou z podhoubí pořád a pořád. Dlouho jsme to u nás v Krkonoších
nezažili, naposledy před třemi nebo čtyřmi lety. Ale to, co zažíváme letos… asi
pomohly ty čtrnáctidenní deště.
Jaká jídla z hub jsou vaše oblíbená?
Když jsme přinesli první várku hub, tak zrovna přijeli naši, proto jsme samozřejmě udělali řízky - ty nemůžou chybět. Potom Filip udělal houbovou omáčku s bramborovými noky, tu mám moc ráda. Mám ráda také smaženici - ne takovou tu „kejdu“, ale houby musejí být hezky křupavé a osmažené. Nebo jsou to obyčejné nudle s houbami.
Místo vína popíjí Plodková bezinkovou šťávu
Minimálně si vás budeme připomínat jako chalupářku prostřednictvím seriálu Osada. Vaše postava, Dagmar Krausová, má hodně ráda alkohol a skleničku prakticky nedá z ruky. Jak se hraje opilost?
Člověk samozřejmě vychází ze svých zkušeností nebo ze svého
voyerismu. Mám kolem sebe nakoukáno poměrně dost lidí, kteří někdy byli opilí,
takže to vstřebávám ze všech možných stran. Ale na hereckých školách hodiny
alkoholu opravdu nejsou.
Co jste měla nalito místo vína?
Byla to samozřejmě šťáva. Nikdy nemůžete na place používat
reálný alkohol. To byste udělali jeden záběr a bylo by hotovo. Vždycky používáme
rybízový džus nebo bezinkovou šťávu. Ale ani to se potom nedá pít dlouhodobě,
protože z toho máte přeslazený žaludek.
Během tiskové konference padlo, že většina herců z první řady seriálu v průběhu let přibrala a vrací se mohutnější – vyjma vás. Jak to tedy děláte?
To nevím, to si holky trochu vymýšlely, já jsem určitě také
trošku přibrala. Asi na to žádný fígl nemám, tak to prostě je. Asi genetika.
Na nejen houbovou nadílku Jany Plodkové se můžete podívat do naší fotogalerie.