Nebudeme to protahovat, stejně se na to nejde dívat. Těchto 10 ovocných nanuků prostě musíte ochutnat. Ideálně hned!
Na přípravu zmrzlin budete potřebovat formičky na nanuky a tyčky. Až nanuky zmrznou, z formiček je dostanete snadno, pokud je necháte pár minut pod tekoucí teplou vodou. Připraveni na ovocné mámení?
1. Borůvkový s arašídovým máslem
Počet porcí: 6
Ingredience:
3 hrnky borůvek + 1 hrnek jahod + 1 lžíce vanilkového extraktu + ½ hrnku rýžového mléka + ¾ hrnku arašídového másla + 1/3 hrnku agávového sirupu
Postup:
Všechny ingredience rozmixujte v mixéru typu blender dohladka, nalijte směs do formiček na nanuky, vložte tyčky a nechte je 4 hodiny mrazit.
***
2. Banánovo-broskvový
Počet porcí: 6
Ingredience:
2–3 zralé broskve + 1–2 střední oloupané zralé banány + 1 lžíce mandlového mléka nebo řeckého jogurtu
Postup:
V mixéru typu blender rozmixujte oloupané broskve dohladka a pomocí lžíce směs rozdělte do šesti formiček na nanuky. Vypláchněte nádobu a rozmixujte banány a mandlové mléko dohladka. Stejně jako předtím lžící rozdělte banánovou směs do formiček, hmotu navršte na broskvovou vrstvu. Vsuňte tyčky a nechte nanuky mrazit několik hodin, než ztuhnou.
***
3. Zelené smoothie
Počet porcí: 4
Ingredience:
1 hruška + ½ hrnku oloupaného ananasu + 1 lžíce agávového sirupu + 1 hrnek baby špenátu + ½ banánu
Postup:
Vše rozmixujte, rozdělte do formiček, opatřete nanuky tyčkou a nechte je zamrazit, dokud neztuhnou.
***
4. Jahodový s řeckým jogurtem
Počet porcí: 8
Ingredience:
2 hrnky bílého řeckého jogurtu + ½ hrnku jahodového džemu + 1 lžíce medu + ½ hrnku najemno nakrájených čerstvých jahod
Postup:
Ve středně velké míse ušlehejte jogurt, džem a med. Vmíchejte čerstvé jahody a směs vylijte do připravených formiček na nanuky. Dejte je na hodinu do mrazáku, poté vsuňte tyčky a mrazte dalších pět hodin.
***
5. Kokosovo-mangový
Počet porcí: 10
Ingredience:
2 a ½ hrnku oloupaného zralého manga + ½ hrnku ananasového džusu + 1 hrnek konzervovaného kokosového mléka + 2 lžíce krupicového cukru + 2 lžíce nízkotučného jogurtu + 2 lžíce vody
Postup:
V blenderu rozmixujte mango a ananasový džus dohladka. Pyré nechte stranou a připravte si kokosovou směs: v míse spojte kokosové mléko, cukr, jogurt a vodu. Vezměte si k ruce znovu mangovou směs a do každé formičky dejte dvě lžíce. Vrstvu nechte 15 minut mrazit. Přidejte do forem 1 lžíci kokosového pyré a opět zmrzlinu mrazte, tentokrát 10 minut. Přidejte 1 lžíci mangové směsi, vložte tyčky a dejte formičky do mazáku na 10 minut. Nakonec přidejte ještě jednu kokosovou vrstvu a nanuky mrazte alespoň 4 hodiny.
6. Avokádový s medem a vanilkou
Počet porcí: 4
Ingredience:
1 hrnek oloupaného a vypeckovaného avokáda + ½ hrnku sýru cottage + ¼ hrnku vanilkového jogurtu + ¼ hrnku mléka + 1 lžíce medu + ½ lžičky limetkové kůry
Postup:
Všechny ingredience rozmixujte (cottage by měl být hladký jako ostatní přísady). Vlijte směs do formiček na nanuky a přiklopte je víčkem. Po asi čtyřech hodinách se můžete do nanuků pustit.
***
7. Z bobulí se zázvorem
Počet porcí: 3
Ingredience:
1 hrnek borůvek + 8 středních jahod + asi 6cm oloupaný kořen zázvoru + 1 hrnek plnotučného kokosového mléka + 2 velké oloupané banány
Postup:
Vše rozmixujte ponorným mixérem. Vměstnejte pyré do formiček na nanuky a mrazte je alespoň 4 hodiny.
***
8. Banánový s arašídovým máslem
Počet porcí: 10
Ingredience:
3 banány + ½ hrnku arašídového másla + 1 hrnek bílého jogurtu + 2 lžíce medu
Postup:
Rozmixujte všechny přísady kromě medu v kuchyňském robotu dohladka. Směs ochutnejte a přidejte med dle libosti. Pomocí lžíce rozdělte hmotu do formiček na nanuky, přidejte tyčky a mrazte pochoutku, dokud úplně neztuhne.
***
9. Melounový s limetkovou šťávou a mátou
Počet porcí: 6
Ingredience:
½ malého melounu bez pecek (asi 4 hrnky) + šťáva z ½ limetky + 2 lžičky medu + 6–12 mátových lístků
Postup:
Rozmixujte červenou dužinu melounu spolu s limetkovou šťávou a medem. Směs rozdělte do forem, vmáčkněte do nich mátové lístky a nechte nanuky tuhnout 4 hodiny nebo přes noc.
***
10. Vanilkovo-ananasový
Počet porcí: 7
Ingredience:
4 hrnky oloupaného ananasu + ½ lžičky pasty z vanilkového lusku + špetka mořské soli
Postup:
Rozmixujte všechny ingredience dohladka. Směs vlijte do forem, nanuky mraze asi 3 až 4 hodiny. A můžete mlsat!
Čerstvou ovocnou pochoutku si můžete dopřát i v tekuté formě:
Zdroj: BuzzFeed