10 rozkošných potravin, o kterých jsme doposud neměli páru

Vodní jablko mate svým tvarem a chutí, s obyčejným jablkem však nemá nic společného!
Zdroj: Refinery29.com
1. Oca.2. Fejchoa Sellowova.3. Ananasové jahody.4. Kantola.+ 6 fotek+ 7 fotek

Matka příroda je mocná čarodějka. Stvořila člověka, dokonalého tvora, který nezná konkurenta. A kromě toho i řadu jiných úžasných věcí, jako například těchto 10 rozkošných potravin, o kterých jsme neměli ani páru. Znáte je?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 21. 04. 2017 05:57

1. Oca

Refinery29.com

Tyto hlízky připomínají nachové červíky nebo mini brambory. Ani k jednomu však nemají blízko. Tedy, je to trochu složitější. Na Novém Zélandě, odkud oca pochází, ji připodobňují ke sladkým bramborám. V Andách ji zase pěstují coby kořenovou zeleninu. A vyšlechtěna byla už i na meruňkovou ocu, která chutí lépe zapadá mezi ovoce. Obsahuje řadu živin v čele s vitaminem C, provitaminem A (betakaroten), draslíkem a vitaminem B6. A to pak na chuti nesejde.

2. Fejchoa Sellowova

Dillydally.co.nz

Nebo také feijoa vypadá jako okurka ve tvaru vejce. Překvapí ale svou sladkou chutí podobnou kvájavě. Někomu zase připomene smoothie z jahod, ananasu, kiwi a angreštu. Pochází ze subtropických oblastí Jižní Ameriky, konkrétně Brazílie, Kolumbie i Argentiny.

3. Ananasové jahody

United-nurseries.com.au

Albínské jahody či negativy sladkých červených plodů. Tohle ovoce svádí člověka k experimentování s přezdívkami. Chutnají po ananasu a jejich kořeny sahají prý až do 18. století. Ananasové jahody vyhrávají prvenství v žebříčku roztomilosti.

4. Kantola

Eliteinternational.net.in

Tito „zelení ježečci“ mohou připomenout pichlavou limetku, chutí se však řadí k tykvovitým rostlinám. Zatímco u nás jsou spíš předmětem údivu, v Indii a jižní Asii kantolu připravují s kořením nebo jako přílohu k masu celkem běžně.

5. Čerimoja

Liuzhou.co.uk

Mark Twain kdysi pronesl, že je to „nejlahodnější ovoce, které lidstvo poznalo“. A měl pravdu. Byť navenek vypadá jako artyčok, skrývá sladkou měkkou dužninu, z níž se vyrábí džusy, džemy i zmrzliny – vysloužila si dokonce přezdívku „pudinkové jablko“. Pyšní se celou škálou vitaminů a minerálů, zmiňme alespoň draslík, vitamin řady B a vitamin C.

6. Okurkomeloun

Gardenposts.co.uk

Není to tak dávno, co jsme tu na něj pěli ódy. Okurkomelounu odolá i ten největší zarputilec – jen pohleďte, jak jsou rozkošné! Od okurek dostal zebrovitou slupku, od citrusů vůni, od hroznových bobulí tvar. Dokonalý kříženec.

7. Vodní jablko

Refinery29.com

Zase nás oblafla, matička příroda. Navzdory názvu nechutná toto ovoce po jablkách. A dokonce nepatří mezi malvice, ale bobule! Konzistencí se blíží melounu a chutí víceméně odpovídá svému tvaru – gurmeti jeho chuť spojují s hruškou sněžnou.

8. Dračí ovoce

Servingjoy.com

Na tohle ovoce se nemůžeme vynadívat – chlubí se neonově růžovou slupkou s komickými „chapadly“ a bílou dužninou, kterou jako by někdo pomaloval puntíky. Byť se řadí do čeledi kaktusovitých, neútočí bodlinami. Chutí směle konkuruje kiwi.

9. Mangostana

Vegetafruit.com

Až z jihovýchodní Asie a Indie se k nám dokutálely tyto rozkošné bobule. Pokud vás pustí dovnitř, omotají si vás šťavnatou, sladkokyselou dužninou, které nemohou odolat ani výrobci kompotů, marmelád, džusů, pudinků a krémů.

10. Kumkvat

Refinery29.com

Trpasličí pomeranč s výhodami – to je kumkvat. Na rozdíl od většího brášky můžete kumkvat sníst i se sladkou slupkou. Oblíbili si jej zejména na řeckém ostrově Korfu, kde z něj připravují stejnojmenný tradiční alkoholický likér.

Zdroj: Refinery29

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Související články

Další články