Koledníci složili své pomlázky a u vás doma se nahromadil vykoledovaný poklad plný vařených vajec a čokolády. A co teď s tím? Čokoláda ještě chvilku vydrží, ale ta vajíčka by se měla sníst co nejdřív. Máme pro vás pár tipů na skvělé vaječné pomazánky.
Vajíčková pomazánka s avokádem
Co budeme potřebovat:
zralé avokádo 2 ks
vařená vejce 4 ks
zakysaná smetana 4 lžíce
nasekaná jarní cibulka + na ozdobu 1 hrst
plnotučná hořčice 1 lžička
pečivo k podávání
sůl
kajenský pepř
postup:
Avokáda podélně rozpulte až k pecce a kroucením proti sobě od sebe oddělte obě poloviny. Vyjměte pecku. Pomocí lžíce vydlabejte dužinu a v kuchyňském robotu ji rozmělněte spolu s vejci, smetanou, jarní cibulkou a hořčicí na hladkou kaši. Dochuťte a podávejte s pečivem ozdobené zbylou cibulkou a nahrubo namletým pepřem.
Jemná vajíčková pomazánka s jogurtem
Co budeme potřebovat:
několik lžic másla (margarínu) – dle požadovaného množství a konzistence
5 až 6 vajec natvrdo
kelímek bílého jogurtu
1 lžička plnotučné hořčice
sůl
pepř
1 středně velká cibule
čerstvá pažitka
postup:
Vajíčka je třeba rozdělit na bílek a žloutek. Nejprve zpracujeme žloutek, a to utřením s máslem nebo margarínem. Dále přidáme hořčici a jogurt a dohladka vymícháme. Bílky, cibule a pažitka se následně nakrájí nadrobno a vmíchají se do již připravené směsi. Nakonec dochutíme solí a pepřem a necháme lehce zatuhnout v lednici zhruba 30 minut.
Tvarohová pomazánka s vejci a ředkvičkami
Co budeme potřebovat:
150 g jemný tvaroh
50 g sýrokrém
1 lžíce másla
3 vejce
5 ks ředkviček
50 g sýr Eidam
sůl
pepř
vegeta
Postup:
V misce si rozmícháme tvaroh, sýrokrém a máslo.
Přidáme vajíčka a ředkvičky, které si nastrouháme na hrubším struhadle spolu s eidamem.
Osolíme, opepříme a přidáme trošku vegety. Podáváme s čerstvým pečivem. Dobrou chuť!