Z mletého masa už nemusíte dělat jen karbanátky nebo sekanou. Na zahrádce máte jistě spoustu zeleniny, se kterou už nevíte co dělat, my vám poradíme, jak ji zužitkovat beze zbytku.
Možná se v létě bojíte kupovat mleté maso v supermarketu a my se vám vůbec nedivíme. Je ale škoda nechat si tyto pochoutky ujít. Berte tedy čerstvé maso od řezníka a buďte si jisti, že bude v pořádku.
Těstoviny s mletým masem a houbami
Suroviny:
450 g mletého vepřového masa
2 jarní cibulky
sůl, pepř
špetku sušeného česneku
lžíce paprikové pasty
50 ml oleje
1 cibuli
1 lžíci másla
100 g hub
1 lžíci nasekaných bylinek
Postup:
Maso osolte, opepřete, dochuťte sušeným česnekem, paprikovou pastou a dobře promíchejte. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli. Přidejte masovou směs a opékejte doměkka. Na jiné pánvi poduste na másle houby s kolečky jarní cibulky. Maso dejte na talíře, ozdobte podušenými houbami a posypejte bylinkami. Podávejte s těstovinami.
Krůtí bochánky s okurkovou salsou
Suroviny:
Na bochánky:
500 g mletého krůtího masa
100 g strouhanky
4 nasekané jarní cibulky
30 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
malou hrst jemně nasekané čerstvé bazalky
15 ml sójové omáčky
1 až 2 stroužky nasekaného česneku
špetku chilli
mořskou sůl
čerstvě mletý černý pepř
Na salsu:
300 g nahrubo nastrouhané okurky
trochu nasekaného čerstvého kopru
špetku najemno nasekané papričky jalapeňo
mořskou sůl
pepř
80 až 100 ml olivového oleje
Postup:
V míse smíchejte všechny ingredience na krůtí bochánky. Vytvarujte 6 až 8 stejně velkých masových kuliček a každou zmáčkněte dlaní do tvaru vyšší placičky. Zakryjte je fólií a uložte do lednice. Zatímco masové bochánky odpočívají, připravte si salsu. Z nastrouhané okurky vymačkejte přebytečnou vodu, smíchejte ji se zbytkem ingrediencí a uložte do lednice. Připravte gril na přímé grilování. Masové bochánky potřete olivovým olejem a dejte na gril. Podle velikosti bochánků grilujte 3 až 4 minuty z každé strany. Můžete použít jak venkovní či elektrický gril, tak grilovací pánev vymazanou špekem. Jakmile jsou hotové, přendejte je na talíře a servírujte s okurkovou salsou.
Mexická rýže
Suroviny:
100 g mletého masa
1 cibuli
2 lžíce olivového oleje
100 g dlouhozrnné rýže
2 stroužky česneku
100 g nakrájených rajčat
1 nakrájenou zelenou papriku
2 nasekané chilli papričky
200 ml kuřecího vývaru
2 lžíce mraženého hrášku
sůl, pepř
parmezán na posypání
Postup:
Na oleji orestujte najemno nasekanou cibuli. Přidejte mleté maso a 2 minuty ho opékejte. Přidejte rýži a míchejte dalších 5 minut. Do směsi přidejte prolisovaný česnek, rajčata, papriku a chilli papričky. Podlijte vývarem a duste 15 minut na mírném ohni. Odstavte, osolte, opepřete a vmíchejte hrášek. Směs stáhněte z ohně, přiklopte a nechte ještě 10 minut stát. Hotový pokrm posypejte strouhaným parmezánem.