Bez bílkovin by naše tělo nemohlo řádně fungovat. Což mnoho z nás už zřejmě zažilo – tělo nám nedostatek proteinů dává najevo lámáním nehtů a vlasů, bolestí pohybového aparátu, ochablými svaly i častým stonáním. Doplnit zásoby ale můžete už dnes. A je fuk, zda jste na maso nebo ne. Proteiny se totiž nachází v takové škále potravin, že si nebudete moct vybrat. Přinášíme 37 zdrojů bílkovin, které ocení i vegetariáni.
A. Zrní
1. Špalda – 10,67 g v 1 hrnku (povařená)
2. Milička habešská – 9,75 g v 1 hrnku (povařená)
3. Laskavec – 9,35 g v 1 hrnku (povařený)
4. Quinoa – 8,14 g v 1 hrnku (povařená)
5. Italská špalda (farro) – 7 g v ¼ hrnku (tepelně neupravená)
6. Pohanka – 5,77 g v 1 hrnku soba nudlí (vařených)
7. Ječmen – loupaný: 5,74 g v ¼ hrnku (tepelně neupravený), perlivý: 3,55 v 1 hrnku (povařený)
8. Bulgur – 5,61 g v 1 hrnku (vařený)
B. Mléčné produkty
9. Cottage sýr – 11,81 g v 115 ml v sýru s 2 procenty mléčného tuku
10. Řecký jogurt – 9,95 g ve 100 ml bílého, nízkotučného jogurtu
11. Vejce – 6,26 g v 1 vejci natvrdo
C. Semínka
12. Dýňová – 8,8 g v ¼ hrnku (opražená, nesolená)
13. Slunečnicová – 6,19 g v ¼ hrnku (nasucho opražená, nesolená)
14. Chia – 4,69 g ve 28 g
15. Konopná – 3,16 g v 1 lžíci (loupaná)
D. Zelenina a ovoce
16. Vigna čínská (fazole) – 5,23 g v 1 hrnku (vařená)
17. Hrášek – 4,29 g v ½ hrnku (vařený)
18. Kvajáva – 4,21 g v 1 hrnku
19. Špenát – 4 g v ¾ hrnku (vařený)
20. Růžičková kapusta – 3,98 g v 1 hrnku (vařená)
21. Houby portobello – 3,97 g v 1 hrnku (grilované a oloupané)
22. Artyčoky – 3,47 g v 1 středním artyčoku (vařeném)
23. Kapusta – 2,47 g v 1 hrnku (vařená)
24. Sluncem sušená rajčata – 1,9 g v ¼ hrnku
E. Ořechy
25. Arašídy – 9,42 g v ¼ hrnku
26. Arašídové máslo – 7,11 g ve 2 lžících (jemné bez soli)
27. Mandle – 7,23 g v ¼ hrnku (nasucho opražené, nesolené)
28. Mandlové máslo – 6,71 g ve 2 lžících (nesolené)
29. Pistácie – 5,72 g ve 28 g ořechů (asi 49 ks)
30. Kešu oříšky – 5,17 g ve 28 g ořechů
31. Kešu máslo – 5,62 g ve 2 lžících (nesolené)
A ty největší bílkovinné bomby? Pokračujte v galerii a dozvíte se, které potraviny jsou přímo „nabušené“ proteiny:
Zdroj: The Huffington Post