Léto bývá obdobím nejvíce nezapomenutelných zážitků života. Rozličné vůně a chutě zase upomínkou na ně – jen vzpomeňte na ty osvěžující zmrzliny, které jste mlsali jako malí na koupališti. Nebo štrůdl od babičky, co během letních slejváků zahřál u srdce. S těmito návykovými dezerty si na léto 2016 vzpomenete, kdykoliv si je připravíte.
1. Čtverečky s kešu krémem a bobulemi
Počet porcí: 16
Ingredience:
2 a 2/3 hrnku opečených kešu oříšků (z toho 2 hrnky ponořené přes noc do vody) + ½ hrnku nasekaných datlí + ½ hrnku neslazeného vanilkového mandlového mléka + ¼ hrnku medu (nebo agávového sirupu) + 1 lžička vanilkového extraktu + špetka soli + 1 hrnek pokrájených jahod + ½ hrnku borůvek
Postup:
1. Rozmixujte v kuchyňském robotu 2/3 kešu oříšků a datle na lehce hrudkovité těsto. Vtlačte ho do pekáčku s rozměry 20 cm x 20 cm. Základ by měl být velmi tenký, proto se nebojte zapojit svaly. Pekáček vložte do lednice.
2. Kešu oříšky máčené ve vodě osušte a společně s mandlovým mlékem, medem, vanilkou a špetkou soli je rozmixujte dohladka v mixéru typu blender. Směs by měla být našlehaná a naplnit dva hrnky.
3. Rozmixujte půl hrnku krémovité směsi s jahodami dohladka a rozetřete hmotu na krustu. Vraťte nádobu opět do lednice, dokud vršky jahodové směsi neztuhnou (asi na hodinu).
4. Rozetřete na jahodovou směs jeden hrnek kešu krému a chlaďte vše stejnou dobu jako jahodovou vrstvu.
5. Nakonec rozmixujte půl hrnku kešu krému s borůvkami, rozetřete na dezert a chlaďte jej minimálně 3 hodiny, ideálně však přes noc. Pak už jen zbývá dobrotu nakrájet na čtverečky.
***
2. Mojito zmrzlina s doteky kávy
Počet porcí: 1 l
Ingredience:
2 hrnky smetany + 1 hrnek plnotučného mléka + 2 lžíce krupicového cukru + 1/3 hrnku natrhaných mátových lístků + 1/3 hrnku kávových zrnek + 6 velkých žloutků + ¼ hrnku krupicového cukru + 3 lžíce instantního práškového espressa + ½ vanilkového lusku (vyškrabaného)
Postup:
1. Ve středním hrnci přiveďte smetanu, mléko a 2 lžíce cukru k varu. Mezitím ohřívejte v mikrovlnné troubě kávová zrna 30 vteřin. Jakmile začne mléko bublat, odstavte hrnec a přidejte zahřátá kávová zrna a mátu. Hrnec přiklopte pokličkou a nechte vůně, ať se rozvoní, asi 45 minut.
2. Směs přeceďte a znovu zahřejte k varu. Mezitím ve velké míse našlehejte žloutky a ¼ hrnku cukru. Až začne mléko bublat, snižte plamen a přilévejte mléko za stálého šlehání do žloutkové směsi. Celou hmotu vraťte do hrnce.
3. Zahřívejte ji na středním až nízkém plameni na 80 °C, aby se žloutky pasterizovaly. Hrnec odstavte a přidejte espresso prášek a vanilku. Káva by se měla rozpustit.
4. Vyklopte směs do mísy vyložené potravinovou fólií a překryjte ji ještě jedním kusem fólie. Dejte mrazuvzdornou mísu do mrazáku, dokud směs nezchladne na pokojovou teplotu, poté ji přemístěte do vzduchotěsné nádoby a nechte zmrzlinu mrazit přes noc.
5. Dohotovte směs ve stroji na zmrzlinu dle instrukcí k vašemu přístroji. Až se objem zdvojnásobí a dosáhne jemné konzistence, přemístěte směs do nádoby odolné mrazu a chlaďte zmrzlinu alespoň 2 hodiny před podáváním.
***
3. Nepečená čokoládová pěna
Počet porcí: 16
Ingredience:
200 g čokoládových sušenek bez krému (podobné těmto) + 10 lžic másla + 280 g nalámané hořkosladké čokolády + maršmelouny dle potřeby + 3 hrnky smetany + ¼ hrnku práškového cukru + 2 lžíce neslazeného kakaového prášku + čokoládové kudrlinky na ozdobu
Postup:
1. V kuchyňském robotu nadrťte sušenky najemno. Přidejte 6 lžic rozpuštěného másla a rozmixujte. Směs vytlačte do formy na koláč s průměrem 23 cm i vysoko do okrajů. Korpus chlaďte alespoň 20 minut.
2. Mezitím přiveďte k varu 1/3 hrnku vody (použijte hrnec se silným dnem). Ztlumte plamen a vmíchejte čokoládu, maršmelouny a 4 lžíce másla. Nechte vše rozpustit. Přemístěte směs do velké mísy.
3. Pomocí elektrického mixéru vyšlehejte 1 ½ hrnku smetany a vmíchejte ji do čokoládové směsi. Tu pak rozetřete na sušenkový korpus a dezert chlaďte v lednici 1 hodinu až 1 den.
4. Hodinu před podáváním vyšlehejte zbývající 1 ½ hrnku šlehačky s práškovým cukrem a kakaovým práškem, dokud vše neztuhne. Rozetřete tuto směs nahoru čokoládovou vrstvu a posypejte čokoládovými kudrlinkami.
***
4. Ovocné tartaletky
Počet porcí: 4
Ingredience:
1 ½ hrnku nalámaných grahamových sušenek + 6 lžic rozpuštěného másla + 1 lžíce cukru + ¾ hrnku smetany + 1 hrnek mascarpone + 3 lžíce cukru + 1 lžička vanilkového extraktu + směs bobulí na ozdobu
Postup:
1. Rozmixujte sušenky, máslo a cukr, aby směs získala konzistenci mokrého písku. Vytlačte ji do formiček na tartaletky nebo do větší formy na dezert a chlaďte je 1 až 2 hodiny. Těsto můžete i upéct, a to na 190 °C zhruba 5 minut.
2. V kuchyňském robotu s metlou našlehejte smetanu. Přemístěte ji do jiné nádoby a v této použité našlehejte mascarpone, cukr a vanilku.
3. Vpracujte smetanu rukama do mascarponové směsi. Vše ještě prožeňte robotem s metlou, aby nezůstala jediná hrudka.
4. Opatrně rozetřete směs do formiček na tartaletky a chlaďte je v lednici 1 až 2 hodiny. Před podáváním dozdobte bobulemi a okamžitě podávejte.
Zdroj: Chef Savvy / Woman's Day / Little Epicurean / Food Faith Fitness