Vychlazené kvalitní víno na jazyku je jeden z největších gastronomických orgasmů. Jenže ouha – zapomnělo se na kuchyňské lince. Ale žádný stres. Už za 15 minut si „tekuté blaho“ vychutnáte v plné parádě.
Triků je několik, záleží jen na vybavenosti vaší domácnosti:
1. Chladicí kbelík + led
Vložte lahev do kyblíku a přisypejte led. Proč se alkohol vychladí, asi nemusíme vysvětlovat.
2. Chladicí kbelík + led + voda
Přilijte do kbelíku s ledem a nápojem vodu. Ledová voda vychladí lahev rychleji než led samotný.
3. Chladicí kbelík + led + voda + sůl
Přidáním soli začne led rychle pukat a voda se ochladí rychleji. Sůl totiž snižuje bod tání ledu.
Rozmíchejte půl až jeden hrnek soli v teplé vodě a směs přilijte do kyblíku s ledem a vodou. Pokud to situace dovolí, mějte kbelík po ruce a lahev v ledové směsi jednou za čas horizontálně otočte. Dostane se tak do bližšího kontaktu s ledem – a vychladí se rychleji.
4. Namočená utěrka + mrazák
Tato metoda je nejrychlejší, nejúčinnější a nejlevnější. V čem tento zázrak spočívá? Zabalte lahev do vlhké látkové či papírové utěrky a dejte ji na 15 minut do mrazáku. Namočenou vrstvou uspíšíte výměnu tepla mezi lahví a chladným vzduchem v mrazáku. Nezapomeňte si ale víno ohlídat. V opačném případě by korek vyskočil dřív než podle vašeho plánu.