V létě mnoho z nás nemá chuť na teplá, hutná a těžká jídla, která nám seberou energii na celý den a ještě se při jejich konzumaci vzhledem k vydatné sluneční podpoře pěkně zapotíme. Vyzkoušejte tedy pár tipů na zdravou, lehkou a hlavně studenou večeři.
Ať už budete chtít překvapit rodinu jednohubkami, toasty nebo chlebíčky, nemůžete šlápnout vedle. Tyto pomazánky můžete použít jak na klasický chleba, tak i jako kanapky na rodinnou oslavu nebo věčírek.
Pomazánka z krabích tyčinek
Suroviny:
100 g majonézy
8 krabích tyčinek
75 g kompotovaného ananasu
1 citron
sůl
bílý pepř
petrželka na ozdobení
Postup:
Kompotované ovoce necháme okapat a potom je nakrájíme na malé kousky. Krabí tyčinky nasekáme nadrobno. Nakonec smícháme ovoce a tyčinky s majonézou. Směs dochutíme citronovou šťávou, solí a bílým pepřem. Ozdobíme petrželkou.
Pomazánka z třené nivy
Suroviny:
120 g nivy
2 lžíce smetany
4 lžíce rostlinného pomazánkového másla
2 lžíce majonézy
2 lžičky tymiánu
1 šalotka
sůl
mletý bílý pepř
8 středních rajčat
vlašské ořechy
petrželka
Postup:
Nivu nastrouháme najemno, přidáme smetanu, pomazánkové máslo, majonézu, jemně nakrájenou šalotku, tymián a vše dobře promícháme. Omytá rajčata z jedné čtvrtiny odkrojíme a lžičkou vydlabeme měkkou dužinu. Pomazánku dáme do cukrářského sáčku a nastříkáme ji do rajčat. Na povrchu ozdobíme pomazánku jádrem z vlašského ořechu a petrželkou.
Křenová pomazánka
Suroviny:
2 vejce
300 g lučiny
3 lžíce majonézy
1 jablko
4 lžíce najemno nastrouhaného křenu
1 lžíce dijonské hořčice
sůl
mletý bílý pepř
1 celozrnná bageta
lístky petrželky na ozdobení
Postup:
Vejce vaříme 8-10 minut natvrdo, prudce je zchladíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. V míse rozmícháme lučinu s majonézou. Jablko oloupeme, rozpůlíme a vykrojíme jádřinec. Jednu půlku jablka nakrájíme na měsíčky a odložíme na ozdobení, druhou půlku oloupeme a nastrouháme do mísy k lučině. Vmícháme nakrájená vejce, křen a hořčici, podle chuti osolíme a opepříme. Je-li pomazánka příliš hustá, naředíme ji smetanou. Vše dobře promícháme a necháme 10 minut odležet v chladničce. Bagetu nakrájíme na plátky, navrstvíme na ni pomazánku, ozdobíme dílky jablek a petrželkou.
Rybí pomazánka s vojtěškou
Suroviny:
1 vejce
200 g sardinek ve vlastní šťávě
100 g lučiny
2 jarní cibulky
1/3 červené papriky
1 lžíce hořčice
sůl
mletý černý pepř
2 hrsti výhonků vojtěšky
Postup:
Vejce uvaříme natvrdo (8-10 minut), pak ho zchladíme studenou vodou a necháme zcela vychladnout. Sardinky necháme okapat, dáme je do misky, rozmačkáme vidličkou a smícháme s lučinou. Vejce oloupeme a nastrouháme nahrubo. Cibulky a papriku očistíme. Cibulky nasekáme nadrobno, papriku nakrájíme na malé kostičky. Do misky s rybičkami a lučinou přidáme vejce, cibulku, papriku a hořčici. Vše osolíme, opepříme a dobře promícháme. Pomazánku natíráme na plátky chleba nebo toasty a před podáváním bohatě posypeme vojtěškou.
Pomazánka z lososa s provensálskými bylinkami
Suroviny:
130 g másla
150 g uzeného lososa
1-2 snítky kopru
špetka sušených provensálských bylinek
1/2 lžičky medu
1 lžička hořčice
sůl
1 malá bageta
Na ozdobu:
kopr
50 g uzeného lososa
Postup:
Změklé máslo nakrájíme na menší kousky, dáme do misky a utřeme do hladké pěny. Uzeného lososa nakrájíme nadrobno a přidáme do máslové pěny. Kopr nasekáme a vmícháme společně se sušenými bylinkami do pomazánky.
Dochutíme medem a hořčicí a znovu promícháme. Podle chuti osolíme. Z pomazánky uděláme malé kuličky a necháme je v chladničce ztuhnout. Bagetu nakrájíme na plátky silné asi 1 cm a opečeme je nasucho v troubě. Některé tousty potřeme pomazánkou, jiné ozdobíme kuličkami z pomazánky. Můžeme dozdobit koprem nebo kousky lososa.