„Koledu, nebo vám něco provedu.“ Tato koleda se nese americkými i britskými ulicemi přesně 31. října, v předvečer svátku Všech svatých nebo také na Halloweena. A protože se i v Česku tento svátek těší stále větší oblibě, přinášíme 5 „neodolatelných“ drobností na halloweenský stůl, které se (ne)budete bát sníst!
Duchové z vaječných bílků
Ingredience:
4 vaječné bílky + ½ lžičky vinného kamene + 1 hrnek cukru + černé potravinářské barvivo nebo jedlá černá dekorativní poleva/gel
Postup:
1. Předehřejeme si troubu na 110 °C. Mezitím vyšleháme bílky na nejvyšší rychlost. Až uvidíme spousty bublinek, je to signál, že mají požadovanou konzistenci.
2. Po částech vmixujeme cukr a vinný kamen a šleháme, dokud bílky neztuhnou.
3. Naplníme směsí cukrářský sáček. Na plech vyložený pečícím papírem a poprášený nepřilnavým sprejem vytlačíme pusinky jako na fotografii (tvarem by měly připomínat duchy). Pusinky pečeme 45 minut nebo dokud nebudou na povrchu zlatavé. Necháme je vychladnout.
4. A jdeme na zdobení. To bude opravdu snadné – zvlášť pokud máme dekorativní jedlý gel. Pokud ne, přimícháme černé potravinářské barvivo do libovolné polevy (např. citronové na perník) a namalujeme každému duchovi oči a ústa. Necháme ztuhnout a máme hotovo!
***
Mumie se sladko-slanou příchutí
Ingredience:
18 až 20 dlouhých slaných tyčinek + 350 g bílé čokolády nebo polevy + jedlé oči
Postup:
1. Rozpustíme polevu nebo čokoládu na vodní lázni a ponoříme do ní ze dvou třetin každou tyčinku.
2. Přilepíme oči. Pokud sklouzávají, počkáme asi minutu, dokud čokoláda trochu neztuhne. Odložíme tyčinky na pečící papír a nechám polevu ztuhnout.
3. Zbývající polevu přemístíme do cukrářského sáčku s malinkým otvorem a vytlačíme ji kolem dokola každé tyčinky, aby připomínala omotaný provaz. Dáme pozor, abychom nepřekryla oči – ty musí koukat! Před podáváním necháme ztuhnout.
***
Netopýři ze sušenek Oreo
Ingredience:
Sušenky Oreo + jedlé oči + mandle + čokoláda na slepení + tyčky od lízátek
Postup:
1. Oddělíme každou sušenku Oreo na dvě části tak, že na jedné zůstane náplň a druhá bude suchá. Na jednoho netopýra budeme potřebovat 2 části s náplní a jednu bez.
2. Rozlomíme sušenku bez krému napůl a obě části opatrně přilepíme k sušence s náplní, aby vznikla netopýří křídla. Jemně vtlačíme i tyčku, za kterou posléze lízátko uchopíme.
3. Rozpustíme libovolnou čokoládu a trochu ji nakapeme mezi křídla a na jejich vnitřní strany. Lízátko slepíme druhou celou sušenkou s náplní.
4. Nyní už jen dotvoříme obličej. Přilepíme jedlé oči trochou čokolády. Oloupanou mandli rozkrojíme podélně napůl a jednu polovinu rozsekáme na třetiny. Prostřední část vyhodíme nebo sníme a zbydou nám dvě špičaté části připomínající zuby. I ty přilepíme na sušenku čokoládou a spojíme je rovnou „čokoládovou čarou“.
5. Pokud byste chtěli roztomilejší netopýry, použijte zubaté vykrajovátko a zatlačte ho do rovné strany jedné poloviny sušenky bez náplně – bude mít zubatá křídla.
***
Masové mumie
Ingredience:
21 vařených masových koulí + těsto na pizzu +mozzarella + černé olivy
Postup:
1. Pomocí špejlí nebo špaget spíchneme dohromady 3 masové koule.
2. Obtočíme je těstem na pizzu vyváleném do „hadů“ kolem dokola. Nezapomeneme nechat prostor pro oči!
3. Mumie vyskládáme na plech s pečícím papírem, opatrně vyjmeme špejle a pečeme na 180 °C 17 až 22 minut. Že jsou mumie hotové, poznáme i podle zlatavého nádechu těsta a propečení masa.
4. Z mozzarelly vykrojíme bělma, z černých oliv zornice a připevníme je k mumii pomocí špejle nebo kečupu.
***
Krvavé košíčky
Ingredience:
1 hrnek mražených malin + 1 lžíce rýžového sirupu + 250 g čokolády na pečení
Postup:
1. Rozehřejeme maliny a vmícháme rýžový sirup.
2. Ve vodní lázni rozpustíme 150 g čokolády a mezitím si připravíme 8 košíčků na muffiny do formy na muffiny.
3. Do každého košíčku rozprostřeme 1 ½ lžičky rozpuštěné čokolády a dáme formu do lednice, aby čokoláda ztuhla.
4. Rozpustíme zbytek čokolády. Mezitím přidáme asi lžičku malin doprostřed každého košíčku se ztuhlou čokoládou. Přelijeme je rozpuštěnou čokoládou a dezert umístíme na 5 minut do lednice.
5. Jakmile čokoláda ztuhne, vyjměte košíčky z formiček, zakousněte se a… nebojte, to jsou jen maliny.
Zdroj: Double the Batch / Elephantastic Vegan / Smart School House / Let's Dish / Craft Passion