Klasikou každé české domácnosti je pečené kuře. Mohlo by se tedy zdát, že se jedná o recept jednoduchý. Není to ale pravda. Málokdo zvládne upéct šťavnaté kuře uvnitř s křupavou kůžičkou navrchu.
Pokud patříte mezi ty, kteří vědí, o čem tady teď píšeme, pak se určitě podívejte na následujících pět triků, díky kterým bude vaše pečené kuřátko vypadat jako z časopisu o jídle.
Kuře důkladně omyjte a osušte
Po vyjmutí z lednice chlazené kuře před pečením důkladně omyjte a poté kůži naprosto dokonale vysušte papírovými utěrkami. Pak ho okořeňte dle chuti, důkladně nasolte a pečte obvyklým způsobem v předehřáté troubě. Nasolení kůže pomáhá dosáhnout její výsledné křupavosti, proto solí nešetřete. Můžete ji do kůže také vetřít pomocí prstů. V průběhu pečení kuře otočte.
Pomažte ho sádlem
Připravené kuře osušte papírovými utěrkami a celé ho potřete dvěma lžícemi sádla. Nejlépe vám to půjde rukou. Lžíci sádla pak vložte i do břišní dutiny. Kuře na povrchu i uvnitř osolte a lehce posypte kmínem. Vložte ho do předem vyhřáté trouby a pečte obvyklým způsobem. Před finálním dopečením ho pak potřete máslem nebo ho nechte jednoduše na kuřeti rozpustit, vytvoří vám nádherně křupavou kůžičku.
Připravte si ho dříve
Máte rádi šťavnaté masíčko? Pak si pamatujte, že čím studenější kuře do trouby dáte, tím déle ho budete muset péct, aby mělo správnou vnitřní teplotu. Což v překladu znamená, že než ho propečete i uvnitř, budou už prsíčka vysušená na troud. Co tedy s tím? Je to snadné. Vyndejte kuře z lednice alespoň dvě hodiny před pečením.
Svažte ho
Když kuře před pečením šikovně stáhnete provázkem, zachová si nejen nádherný tvar, ale ve výsledku bude i šťavnatější, a to hned ze dvou různých důvodů. Tím prvním je kompaktní tvar, díky kterému se prsíčka i stehýnka upečou rovnoměrněji. Není nad to, když ho naplníte nádivkou. A pokud se vám nechce připravovat nádivka, můžete dutinu kuřete vyplnit třeba bylinkami, celým jablkem nebo citronem.
Vyhněte se vysušení
Vysušení pečeného kuřete zabráníte také tím, že ho upečete s nádivkou. Ta zajistí, že maso během pečení nevyschne a můžete ho péct potřebnou delší dobu. Chuť nádivky můžete obměňovat bylinkami, muškátovým oříškem, citronovou kůrou a podobně. Nádivka bude jemnější, když z bílků vyšleháte tuhý sníh a opatrně ho do ní vmícháte.