To, že se v novém roce snažíte stravovat zdravě, ještě neznamená, že si musíte upřít sladké. Těchto 5 veganských dezertů prakticky neobsahuje tzv. bílé zabijáky (rafinovaný cukr, bílá mouka, sůl), zato mnoho šťavnatých ingrediencí. Spouštějí Pavlovův reflex okamžitě, ať už držíte ozdravný detox, nebo chcete být na jaře fit. Tak bez ostychu do mlsání!
Limetkové čtverečky
Počet porcí: 16 čtverečků
Doba na přípravu: 55 minut
Ingredience:
Na korpus:
1 hrnek pistácií
1 hrnek bílé celozrnné mouky
½ hrnku bílého moučkového cukru
2/3 hrnku kokosového oleje
Na náplň:
½ bločku hedvábného (silken) tofu
1 menší avokádo
½ hrnku bílého moučkového cukru
2 lžíce kořenového škrobu
½ hrnku čerstvé limetkové šťávy
2 lžíce limetkové kůry
hrst špenátu dle libosti
Postup:
1. Předehřejte si troubu na 180 °C. Mezitím lehce vymažte pekáč olejem.
2. Pomocí kuchyňského robotu rozmixujte pistácie na práškovitou konzistenci. Přidejte mouku, cukr a kokosový olej a směs ušlehejte. Vytvořte z těsta kouli a tu pak vytlačte do připraveného pekáče. Korpus pečte 20 minut nebo dozlatova a nechte jej vystydnout.
3. Mezitím si připravte náplň – smíchejte avokádo, tofu, cukr, kořenový škrob, šťávu a kůru z limetky, špenát a vše rozmixujte kuchyňským robotem, dokud nebude směs krásně hladká.
4. Rozetřete náplň na korpus a vše pečte 20 minut nebo než náplň ztuhne. Nakrájejte dezert na kousky a každý dozdobte nasekanými pistáciemi a plátkem limetky.
Moka krém
Počet porcí: 4
Doba na přípravu: 5 minut
Ingredience:
100 g datlí ponořených v horké vodě
3 lžíce kakaového prášku
2 lžíce uvařené kávy (instantní nebo čerstvé)
400 g osušeného hedvábného (silken) tofu
Postup:
1. Rozmixujte kuchyňským robotem datle, kávu a kakao, dokud nevznikne hladká pasta.
2. Přidejte tofu a znovu ušlehejte dohladka.
3. Dezert vlijte do skleniček, nechte vychladit a můžete mlsat.
Maršmelounový koláč
Počet porcí: 1 koláč o průměru 15 cm
Doba na přípravu: 30 minut
Ingredience:
Na korpus:
1 a ½ hrnku ovesných vloček
3 lžíce javorového sirupu
1 a ½ lžíce kokosového oleje (zahřátého na tekutou konzistenci)
¼ lžičky soli
Na náplň:
2 hrnky veganských maršmelounů
1 balení hedvábného tofu (340 g)
3 lžíce kokosového oleje (zahřátého na tekutou konzistenci)
Postup:
1. Rozdrťte pomocí kuchyňského robotu ovesné vločky. Konzistence by měla připomínat drobky. Přidejte ostatní ingredience na korpus a směs zpracujte tak, aby byla na dotek trochu lepkavá a vlhká. Vytlačte těsto do formy a vychlaďte ho v ledničce.
2. V mikrovlnné troubě rozehřejte maršmelouny. Začnou se nafukovat přes horní okraj misky, takže na ně dávejte pozor. Vždycky troubu na chvíli vypněte a maršmelouny promíchejte, aby splaskly.
3. Kuchyňských robotem ušlehejte tofu, dokud nebude hladké. Přidejte maršmelouny a kokosový olej, znovu rozmixujte a hmotou naplňte formu s korpusem. Vše nechte vychladit přes noc. Před servírováním objeďte nožem formu, aby se těsto nezbortilo.
Skořicové tofu hranolky s čokoládovým sirupem
Počet porcí: 8
Doba na přípravu: 60 minut
Ingredience:
Na hranolky:
1 bloček extra tvrdého tofu
2 lžíce stéviového nebo jiného sirupu
½ lžíce skořice
Na čokoládový sirup:
1 a ½ lžíce rozpuštěného kokosového oleje
1 lžíce kakaového prášku
8 kapek stéviového nebo jiného sirupu
Postup:
1. Osušte tofu pomocí papírové utěrky. Položte na něj kuchyňské prkénko a to ještě zatižte kuchařkou nebo čímkoliv jiným s obdobnou hmotností. Takto nechte ždímat tofu 15 až 20 minut.
2. Mezitím smíchejte skořici a sirup. Tofu nakrájejte na hranolky.
3. Postříkejte pánev na smažení olejem a zahřejte ji na nízkou teplotu. Vložte tofu a otáčejte ho každé 3 minuty po dobu 30 minut. Asi v polovině ho pokapejte seshora a po stranách skořicovým sirupem. Než tofu vyndáte, mělo by být pevné na dotek.
4. Rozehřejte kokosový olej v mikrovlnné troubě, přidejte kakao a sirup. Čokoládovou polevou pokapejte tofu a konzumujte.
Makovo-citronový koláč
Počet porcí: 8
Doba na přípravu: 40 minut
Ingredience:
Na korpus:
¾ hrnku máku (100 g)
1 a ¼ hrnku datlí (150 g) ponořených ve vodě
Na krém:
1 balení hedvábného tofu (360 g)
¼ hrnku sójového či jiného jogurtu (50 g)
Šťáva a kůra z chemicky neošetřeného citronu
¼ hrnku třtinového cukru (50 g)
¼ hrnku erythritolu nebo třtinového cukru (50 g)
2 lžíce vaječné náhražky nebo kukuřičného škrobu
Postup:
1. Rozmixujte datle spolu s mákem pomocí kuchyňského robotu, dokud nedostanete kompaktní hmotu.
2. Těsto vlijte do formy o průměru 18 cm vyložené pečicím papírem a pomocí lžíce rozprostřete.
3. Předehřejte si troubu na 180 °C. Omyjte robot a rozmixujte ostatní ingredience.
4. Krém rozetřete na korpus a pečte 20 až 30 minut. Koláč by měl být pevný na okrajích. Nevadí, pokud bude uprostřed trochu křehký.
5. Po vyjmutí z trouby objeďte koláč opatrně nožem, abyste při servírování zabránili rozpadnutí dezertu. Nechte ho vychladnout a podávejte.