Domácí džemy a marmelády jsou opět v kurzu. Kdy navíc začít se zavařováním než v létě, kdy všechno dozrává plnými hrstmi. Aby však byly vaše výrobky kvalitní, musíte dodržovat jisté hygienické zásady.
1. Na zavařování si vybírejte jen kvalitní plody, které nejsou nikde nahnilé nebo plesnivé, i malý kousek dokáže zkazit celou zavařeninu.
2. Hygieny není nikdy dost, proto sterilizujte sklenice i víčka. Víčka nechte deset minut vařit, pak je vyjměte, nechte vyschnout a do každého kápněte kapku nějakého tvrdého alkoholu.
3. Sklenice umyjte v jarové vodě, opláchněte, ale neutírejte a vložte je do trouby zahřáté na 110 °C a nechte je v troubě až do doby, kdy je budete plnit.
4. Sklenice musí být horké stejně jako džem, který do nich ukládáte. Mějte na paměti, že čisté musí zůstat především hrdlo sklenice. Při potřísnění ho otřete čistým ubrouskem namočeným v alkoholu pro sterilizaci.
5. Pokud zavařujete jen pár sklenic, vystačíte si s otočením sklenice, při větším množství však teplota džemu v hrnci klesá, musíte tak stále přilévat vařicí.
6. Dále si životnost marmelád můžete pojistit sterilací – větší hrnec vyložte utěrkou, dejte vařit vodu a pak vložte sklenice, měly by být ponořené asi z jedné třetiny. Sterilujte nejméně dvacet minut za teploty 80 °C, při větší sklenici déle.
Při dodržování těchto zásad by vaše džemy a marmelády měly být naprosto dokonale zpracované a připravené vám dělat radost na stole celou zimu.