Spousta lidí si myslí, že nebezpečné potraviny jsou většinou z fast foodu nebo ty smažené a tučné. Jenže to tak úplně není pravda. Zabíjí nás i potraviny, které jíme každý den a ani by nás nenapadlo, že by nám mohli ublížit.
1. Sýr
Sýr si většina z nás dopřeje téměř každý den. Ať už je to k snídani nebo večer k vínu. Jenže sýry jako eidam, čedar, hermelín nebo ementál obsahují tyramin, a ten může velmi ublížit osobám s Parkinsonovou chorobou.
2. Ryby
Ryby jsou sice zdravé, ale můžou obsahovat velmi nebezpečné látky, jako například dioxin nebo DDT. Můžou za to znečištěné vody, protože nikdy nevíte, odkud ryba pochází.
3. Mléko
Bez kukuřičných lupínků nebo kávy s mlékem si někteří nedovedou představit den. Jenže i mléko je velmi nebezpečné - alergii na něj trpí až 15 procent Čechů. Mléčné bakterie, které se nachází v tlustém střevě, vám způsobují zažívací potíže a bolesti žaludku.
4. Víno
Nikoho by snad ani nenapadlo, že víno může škodit. I deci vína ale může způsobit bolesti hlavy a podráždění žaludku. Obsahuje totiž kyselinu, která se do vína dostává při sycení. A někdo ji nemusí snášet dobře.
5. Lněné semínko
O lněném semínku byste si řekli, že je jednou z těch zdravějších potravin. Sice se doporučuje na správné trávení, neměli byste to s ním ale přehánět. Ve větším množství vám může pořádně uškodit. Když se vám rozmělní v žaludku, vznikne tak linamarin, který uvolňuje kyselinu kyanovodíkovou.
6. Lesní plody
Pokud jste alergik, tomuto ovoci se vyhněte velkým obloukem. Například borůvky, maliny nebo ostružiny obsahují kyselinu salicylovou, která způsobuje svědivost, nevolnosti i dokonce astma.