Pracujete-li 20 let coby advokát těch, co se soudí kvůli otravě z jídla, některé potraviny už prostě jíst nechcete. Tímto případem je i Bill Marler, který pro své klienty doposud vyhrál přes 14,5 miliard korun. S čím u něj hostitelé nepochodí?
1. Syrové ústřice
Počet alimentárních onemocnění (způsobených pozřením potraviny či tekutiny), které souvisejí se syrovými ústřicemi, v posledních letech přibylo. Co za tím vězí? Oteplování vody. Mikroby se v ústřicích tvoří čím dál rychleji, prozradil Marler.
2. Krájené nebo myté ovoce a zelenina
„Jako čert kříži“ se advokát vyhýbá těmto potravinám. Z prostého důvodu – čím víc lidí přijde do kontaktu s potravinou, tím větší riziko kontaminace.
3. Syrová růžičková kapusta
Až 30 různých bakterií bylo vystopováno v růžičkové kapustě, a to zejména salmonela nebo Escherichia coli. Kdo by to byl do těch zeleninových klubíček řekl, viďte? „Tyto produkty nejím vůbec,“ uvedl Marler.
4. Maso, které je uprostřed krvavé
Ruce pryč dává právník od steaků či jiných masových pokrmů, které nejsou propečené alespoň na medium well. To je předstupeň maximálně propečeného masa – steak připravený jako medium well je kolem středu slabě růžový. Podle odborníka je nezbytné maso propéct skrz naskrz při minimální teplotě 160 stupňů. Ta dokáže zabít nebezpečné bakterie v čele se salmonelou a E. coli.
5. Nepasterizované mléko a džusy
Následujícím postojem možná pomůže Marler rozhýbat další potravinovou revoluci. Vůči aktuálnímu trendu raw stravy je skeptický. Říká, že zatímco pasterizace nebezpečná není, raw nápoje mohou být a upozorňuje na kontaminaci bakteriemi, viry a parazity. „Vystavovat se riziku pití těchto nápojů, které ale mohou být díky pasterizaci bezpečné, neprospěje moc nikomu,“ dodal.
6. Syrová vajíčka
Přestože dnes riziko otravy není tak vysoké jako v 80. letech a na počátku devadesátek, Marler by pozvání na ně rezolutně odmítl.
Zdá se tedy, že syrová vajíčka k snídani by měla zůstat výsadou Rockyho Balboy.
Zdroj: BottomLine