Jídlo a pití k Silvestru patří. Proč si ale letos nedopřát něco skutečně dobrého? Něco, co udělá radost nejen prázdnému žaludku, ale i náročným chutím? Nedovolte, aby se z posledního dne v roce stal pouhý symbol přejídání. Proměňte ho v úžasných 24 hodin plných vybraných pokrmů, jež vás důstojně uvedou do nové životní etapy.
1. Křupavé italské tyčky
Ingredience:
1 balíček listového těsta + 1 lžíce rozpuštěného másla + ¼ hrnku nastrouhaného parmazánu + 1–2 lžičky česnekové soli + 2 lžičky italského koření (sušená bazalka, oregano, rozmarýn, sušený koriandr, tymián, chilli vločky)
Postup:
Nakrájíme listové těsto na proužky a potřeme je rozpuštěným máslem. Posypeme parmazánem a italským kořením. Proužky zatočíme do spirál a pečeme při 200 °C 10 až 12 minut dozlatova.
2. Sladko-pikantní kuřecí kousky se slaninou a omáčkou Sriracha
Ingredience:
4 kuřecí prsa + ½ hrnku řepkového oleje + 2 lžíce limetkové štávy + 2 lžíce omáčky Sriracha + 450 g slaniny + 1 hrnek hnědého cukru
Postup:
Smícháme řepkový olej, limetkovou šťávu a Srirachu a vlijeme směs do plastového sáčku. Nakrájíme kuřecí prsa na 2,5cm kousky, vložíme do sáčku s marinádou a promícháme. Sáček s kuřetem dáme na hodinu do lednice, po půl hodině ho obrátíme, aby se kuře promíchalo s marinádou.
Nakrájíme slaninu na proužky a každý kousek kuřete do ní zabalíme. Zafixujeme párátkem. Závitky obalíme v hnědém cukru a vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem nebo na gril. Pečeme při 180 °C zhruba půl hodiny uprostřed trouby. Poté trochu pootevřeme dvířka trouby a pečeme, dokud nebude slanina křupavá. Průběžně otáčíme a hlídáme, aby se dobroty nespálily.
3. Caprese kousky s paprikášem a bazalkovou zálivkou
Počet porcí: 24
Ingredience:
24 malých mozzarellových koulí + 24 bazalkových lístků + 24 plátků paprikáše + 24 malých cherry rajčátek + 24 párátek + 1/3 hrnku olivového oleje + 1 lžíce bílého balzamikového octa + ¼ lžičky granulovaného česneku + 1 najemno nakrájená jarní cibulka + 6 najemno nasekaných bazalkových lístků + špetka soli a pepře
Postup:
Vytvoříme mini špízy z mozzarelly, plátku paprikáše, lístku bazalky a cherry rajčátka. Ve středně velké míse smícháme všechny ostatní ingredience a necháme půl hodiny odležet. Špízy přelijeme zálivkou a můžeme servírovat.
4. Šťavnaté koule na asijský způsob
Počet porcí: 30–35
Ingredience:
900 g mletého vepřového nebo hovězího + 2 lžičky sezamového oleje + 1 hrnek strouhanky + ½ lžičky mletého zázvoru + 2 vejce + 3 lžičky rozemletého česneku + ½ hrnku najemno nakrájené jarní cibulky + 2/3 hrnku omáčky hoisin + ¼ hrnku rýžového octa + 2 stroužky česneku + 2 lžíce sójové omáčky + 1 lžička sezamového oleje + 1 lžička mletého zázvoru
Postup:
Troubu předehřejeme na 200 °C. Ve velké míse smícháme všechny ingredience po jarní cibulku, vytvarujeme koule a umístíme je na pomaštěný pečící papír. Pečeme 10 až 12 minut nebo dozlatova.
Zatímco se koule pečou, smícháme ostatní ingredience. Omáčku můžeme servírovat v misce nebo jí koule rovnou polít. Servírujeme teplé a dle libosti dozdobíme pokrájenou jarní cibulkou a opraženými sezamovými semínky.
5. Mini lasagne
Počet porcí: 6
Ingredience:
1 lžíce olivového oleje + ½ sladké, na kostičky nakrájené cibule + 2 rozemleté stroužky česneku + 4 italské klobásky + 2 ½ hrnku rajčatové omáčky + 1 lžíce italských bylinek (sušená bazalka, oregano, rozmarýn, sušený koriandr, tymián, chilli vločky) + sůl a čerstvě namletý pepř + 24 placiček wonton + 1 ¼ hrnku ricotty + 1 hrnek nastrouhané mozzarelly
Postup:
Nejprve si předehřejeme troubu na 180 °C. Jemně vymažeme formu na 12 muffinů a začneme připravovat náplň. Na středním plameni rozehřejeme olivový olej a restujeme cibuli doměkka. Přidáme česnek a opékáme, dokud se nerozvoní, tedy asi minutu. Pomocí dřevěné lžíce v hrnci rozmělníme klobásky a smažíme je dozlatova, zhruba 5 minut. Přidáme rajčatovou omáčku, okořeníme, přivedeme k varu a snížíme teplotu na nejnižší stupeň.
Až bude náplň hotová, vtlačíme wonton placičky do formiček na muffiny a naplníme je jednou lžící rajčatové směsi, lžičkou ricotty a lžičkou mozzarelly. Pečeme, dokud nebudou mini lasagne na okrajích zlatavé a směs neztuhne, asi 20 minut. Taštičky necháme zhruba 5 minut vychladnout, než je vyjmeme z forem.
6. Jednohubky z pita chleba ve tvaru vánočních stromků
Počet porcí: 32
Ingredience:
4 placky pita chleba + 16 tenkých slaných tyčinek + ½ hrnku netučné zakysané smetany + ½ hrnku guacamole (pomazánka z avokáda, rajčat, cibule, chilli, česneku, pepře, soli, koriandru a citronové šťávy) + 2 lžíce najemno nasekané petržele + ¼ lžičky směsi granulovaného česneku a pepře + ¼ hrnku najemno nakrájené červené papriky
Postup:
Každou placku nakrájíme na 8 trojúhelníčků. Propíchneme je rozpůlenou slanou tyčinkou. V malé míse smícháme zakysanou smetanu, guacamole, petržel a směs pepře a česneku. Každý kus pita chleba pomažeme lžičkou směsi a posypeme ¼ lžičkou červené papriky. Chladíme 8 hodin před servírováním.
7. Mini jogurtové cheesecaky
Počet porcí: 20
Ingredience:
18 grahamových sušenek + špetka soli + 4 lžíce rozpuštěného másla + 2 hrnky řeckého jogurtu + 230 g žervé + 1 hrnek cukru + 3 vejce + 1 ¼ lžičky vanilkového extraktu + špetka skořice + 1 ½ hrnku granátového jablka
Postup:
Předehřejeme troubu na 190 °C. V kuchyňském robotu rozmixujeme sušenky, jemně je osolíme, vmícháme rozpuštěné máslo a těsto vtlačíme do formiček na muffiny. Pečeme asi 5 minut. Snížíme teplotu na 160 °C.
V kuchyňském robotu rozmixujeme jogurt, žervé a cukr dohladka. Přidáme vejce, vanilkový extrakt, skořici a sůl a pomocí lžíce navrstvíme směs na vychladlou krustu. Pečeme lehce přes čtvrt hodiny – pudink by měl získat zlatavý nádech a ztuhnout, ale uprostřed zůstat polotekutý. Po vychladnutí vyjmeme z formy a chladíme v lednici půl hodiny. Před podáváním dozdobíme semínky granátového jablka.
Zdroj: PureWow / Gimme Some Oven / The Gunny Sack / Authentic Suburban Gourmet / Betty Crocker