Uzrál čas na čajový dýchánek – je totiž půlka července! Pokud vám na tom něco nesedí, sjeďte myší o kousek níže. A zchlaďte své hrdlo dobrotami ve sklenici.
1. Ibiškový s agávem
Ingredience:
1 hrnek šťávy z citronu + pokrájené plátky citronu na ozdobu + 1/3 hrnku agávového sirupu + 3 a 1/3 hrnku filtrované vody + 4 hrnky vychlazeného ibiškového čaje + hrst čerstvých mátových lístků na ozdobu + ½ hrnku borůvek na ozdobu
Postup:
V malém hrnci smíchejte 1/3 hrnku vody s 1/3 hrnku agávového sirupu. Přiveďte směs za stálého míchání k varu a nechte ji probublávat zhruba 3 minuty. Směs odstavte a vlijte do připraveného džbánu. Přidejte citronovou šťávu, 3 hrnky vody a nakonec ibiškový čaj. Dozdobte mátou, borůvkami a plátky citronu.
***
2. Koktejl z čaje Earl Grey
Ingredience:
Asi 200 ml studeného čaje Earl Grey + 40 ml ginu + 40 ml medového sirupu (recept níže) + 15 ml čerstvě vymačkané šťávy z citronu + 2 snítky levandule
Postup:
Vychlaďte 4 hrnky čaje Earl Grey v lednici. Nyní si připravíme medový sirup: povařte 5 hrnků vody s 1 hrnkem medu a počkejte, dokud se med nerozpustí. Směs poté vychlaďte v lednici. Nakonec dejte všechny ingredience do šejkru s 2 snítkami levandule a ledem. Protřepte a přelijte led ve sklenici. Dozdobte levandulí.
***
3. Jasmínový čaj prodchnutý kefírem a broskvemi
Ingredience:
3 sáčky jasmínového čaje + 1/3 hrnku vroucí vody + 1 hrnek bílého nedoslazovaného kefíru + 1 mražený banán + ½ hrnku mražených broskví + 2 lžíce medu
Postup:
Přelijte sáčky s jasmínovým čajem vroucí vodou a nechte je louhovat od 5 do 10 minut. Odstraňte sáčky a nechte čaj kompletně vystydnout. Smíchejte všechny přísady v mixéru typu blender a rozmixujte dohladka.
***
4. Matcha frappé
Ingredience:
1/3 hrnku rostlinného mléka dle libosti + ½ lžíce sypaného zeleného matcha čaje + ½ vanilkového lusku + špetka soli + 1 lžíce medu (javorového sirupu nebo kokosového cukru) + špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku + kostky ledu + 1 hrnek kokosového mléka
Postup:
Rozmixujte všechny ingredience vyjma ledu a kokosového mléka v mixéru typu blender dohladka. Rozdělte zelené mléko do dvou sklenic, přidejte jemně nadrcený led, přilijte kokosové mléko a dozdobte matcha práškem a čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem.
***
5. Ledový čaj s nektarinkami a bazalkou
Ingredience:
4 sáčky černého čaje + 4 nektarinky + 1/3 hrnku cukru + 5–10 lístků bazalky
Postup:
Máčejte sáčky čaje v horké vodě 5 minut a vyhoďte je. Mezitím přiveďte pokrájené nektarinky s cukrem k varu s 1 hrnkem vody, ¼ nektarinek si dejte stranou. Směs mírně vařte 10 minut, pak vypněte sporák a přidejte bazalkové lístky. Po 5 minutách je vyhoďte a přelijte směsí led ve sklenici. Čaj vychlaďte a dozdobte plátky nektarinek, které jste si vyšetřili.
***
6. Vanilkové chai latté
Ingredience:
1 sáček chai čaje + 1 hrnek vody + 2 lžíce vanilkového sirupu + 1 hrnek mléka + hrst ledu + šlehačka a karamel navrch
Postup:
Ponořte čajové sáčky do horké vody a nechte je louhovat 5 minut. Sáčky vyhoďte a počkejte, až čaj vystydne. Vlijte ho do sklenice s ledem a vanilkovým sirupem. Nakonec přidejte mléko. Vše zamíchejte, dozdobte šlehačkou a karamelem a pochutnejte si!
***
7. Ledový mangový čaj
Ingredience:
2 zralá manga + 4–5 hrnku vody + 2–3 lžičky sypaného černého čaje + 1 lžíce citronové šťávy + 4–5 lžic cukru + mátové lístky na ozdobu + plátky citronu na ozdobu + kostky ledu
Postup:
Oloupaná manga nakrájejte na kostky, rozmixujte a dejte stranou. Zahřejte vodu v pánvi a až začne vřít, přidejte černý čaj a cukr, směs rozmíchejte a vařte ji 2 minuty. Přeceďte ji a nechte vychladnout. Přidejte citronovou šťávu a čaj vychlaďte v lednici. Nakonec smíchejte čaj s mangovým pyré, rozdělte směs do sklenic, vhoďte pár kostek ledu a dozdobte mátou a citronovými plátky.
Zdroj: BuzzFeed