Zlato ve sklenici, co by mohlo být jedním z našich státních symbolů. Kdo nepije pivo, zkrátka není našinec. A také se ochuzuje o celou řadu živin! Zajděte na jedno… a vychutnávejte si každý lok spolu s každým přečteným řádkem níže.
1. Snižuje riziko tvorby ledvinových kamenů
Voda a alkohol? Parádní lázeň pro vaše ledviny. Přikyvují i finští vědci z Národního zdravotního institutu v Helsinkách.
Podle studie 27 000 mužů ve středních letech snížili konzumenti riziko ledvinových kamenů o 40 procent z každou vypitou lahví piva denně! Směs alkoholu a vody zvyšuje průtok moči a ředí ji, což ledvinám prospívá. Zároveň urychluje vylučování vápníku z těla, hlavní složky ledvinových kamenů.
2. Chrání vaše srdce proti infarktu
Profesor Joe Vinson, odborník v oblasti chemie, vzkazuje: Pijte pivo a infarkt si moc dobře rozmyslí, zda si vybere zrovna vás. Podle něj pivo sníží riziko této nemoci o celou polovinu! Nezapomněl ale dodat, že se tak stane pouze tehdy, pokud budete pít s Mírou. Ehm, tedy s mírou.
3. Pivem proti mrtvici
Pokud se tento článek dostane do širšího povědomí veřejnosti, neobejdeme se před příští návštěvou hospody bez rezervace. Protože kromě infarktu si zlatavý mok poradí i s obávanou mrtvicí. Tedy do jisté míry – průměrní pivaři mají poloviční riziko oproti těm, co pivo nepijí.
Uvedli to experti z Harvard Medical School a American Stroke Association. Pivo propůjčuje tepnám pružnost a krev může proudit plynule. Nemohou se tak vytvořit krevní sraženiny, blokující proudění krve a přísun kyslíku do mozku.
4. Posiluje kosti
Správná míra je klíč. Klíč k tomu, abyste jednak došli domů po svých, jednak prokázali službu svým kostem. Doporučení pochází od vědců z Tuftsovy univerzity: zatímco jedna nebo dvě sklenice piva může výrazně zamezit zlomeninám díky křemíku, větší množství vypitého piva toto riziko pro změnu zvětšuje. Nepodceňujte proto čárkování.
5. Snižuje riziko cukrovky
To díky obsahu alkoholu, který zvyšuje citlivost na inzulín, a posiluje tak pomyslný štít proti cukrovce. Navíc se pivo hemží rozpustnou vlákninou dohlížející na hladinu krevního cukru i zdraví těch, kteří už s cukrovkou bojují.
6. Je strašákem pana Alzheimera
Už v 70. letech si pivo získalo širokou oblibu nejen díky řízné chuti. V roce 1977 byla publikována studie, podle jejíž závěrů snížili střídmí pivaři riziko Alzheimerovy choroby i jiných forem demence o 23 procent. Co to způsobuje, ale nevybádali.
Jednou z navrhovaných příčin je známý příznivý účinek piva na kardiovaskulární systém – zlatavý mok zlepšuje proudění krve v mozku, a tedy jeho fungování. O slovo se ale hlásí i zmiňovaný křemík. Látka zabraňující škodlivému působení hliníku, jednoho z možných viníků Alzheimerovy choroby.
7. Budete po něm spát jako miminko
Rozumíme, že to pro vás není novinka. Po vypití piva většina z nás zahučí do postele a ještě za letu „upadne do kómatu“. Cílíme teď na ty, co trpí nespavostí. Pivo prý dokáže podněcovat tvorbu spánkového hormonu dopaminu.
Akademici z Indiana University School of Medicine ale nejsou jen posly dobrých zpráv – k navození žádoucí únavy prý stačí ubohých 15 ml. Což je množství rovné polévkové lžíci. Inu, lepší medicínu stejně nenajdete.
8. Může zastavit šedý zákal
Pivo skutečně může zlepšit vidění (pokud to s ním samozřejmě nepřepísknete). Podle vědců z Univerzity v Západním Ontariu mohou obsažené antioxidanty ochránit konzumenta proti mitochondriálnímu poškození.
Mitochondrie je drobný útvar uvnitř buněk se specifickou funkcí – v tomto případě přeměňuje glukózu na energii. A šedý zákal vzniká, když jsou mitochondrie vnějšího povrchu čočky poškozeny. Odborníci tak doporučí zajít na jedno. Na JEDNO.
9. Léči rakovinu?
Výzkumníci z Univerzity v Idahu mají za to, že ano. V lednu totiž prezentovali výsledky své práce a poukázali na klíčové ingredience piva, kterých by se dalo využít při léčbě rakoviny a zánětlivých onemocněních. A to kyselin obsažených v chmelu.
10. Pomáhá „žehlit“ faldy
Pivní pupík je jedna věc, sloučenina xanthohumol věc druhá. Právě ta se nachází v chmelu a podle této publikované studie může snížit riziko rozvoje metabolického syndromu – stavu, který se vyznačuje zvýšeným krevním tlakem, cukrem i špatným cholesterolem (HDL) a obezitou.
Špatnou zprávou ale je, že podle vědců by člověk musel vypít něco před 6,5 litrů piva, aby pocítil „zázračné“ účinky této sloučeniny. Zázrak by ale v tomto případě bylo, kdyby to konzument přežil…
Zdroj: The Telegraph