Většina z nás ji má neodmyslitelně spjatou s mojitem nebo coby náhradu za citron. Zaslouží si ale víc. Na rozdíl od žlutého citrusu má limetka zajímavější vůni, jemnější chuť, roztomilejší tvar i velikost. V jedné věci však za citronem zaostává – šťávu pouští jen velmi neochotně.
Rozpůlenou ji svíráme mezi prsty a tlačíme, co to jde. Většinou ale vyždímáme jen pár kapek – nemáme v prstech tolik síly. Limetku tak vyhazujeme v momentě, kdy je většina dužiny ještě ve slupce.
Server Popsugar se tuto nespravedlnost ale rozhodl vyřešit a zapátral po efektivním způsobu odšťavňování limetky. Našel! O svou tajnou fintu se s veřejností podělil uživatel sociální sítě Reddit s přezdívkou regularoldballoon.
Tajemství spočívá už ve správném porcování. Většina z nás vezme nůž a limetku prostě přeřízne vedví. Už tento první krok je ale špatně.
Mnohem více šťávy dostaneme z tohoto citrusu tehdy, pokud ho rozkrojíme na pět částí.
Postavte limetku na špičku (pro větší bezpečnost předtím jednu odkrojte a limetku na ni postavte). Odřízněte pravou a levou stranu, pak zadní a přední. Zbydou vám čtyři „odřezky“ a střed připomínající kvádr. To je vše!
Díky jemnějšímu porcování dostanete z limetky více jak dvojnásobek šťávy. A zbyde tak mojito „na přidání“. To se hodí, co říkáte?
Zdroj: Popsugar