V oblasti pečení se uchytilo mnoho trendů, ty největší ale mají jedno společné – laskominy lze připravit jednoduše, rychle, chutnají božsky a vypadají, jako byste na nich pracovali celou noc. Jedním z takových hitů je v poslední době magický koláč!
Magický (někdy inteligentní) koláč připravíte z klasických ingrediencí – mouky, cukru, vajec, másla a mléka. Těsto vlijete formy a upečete. Voilá!
Jenže… jaká je pointa? Tu uvidíte po rozkrojení – koláč se promění v magický díky třem různým vrstvám. Každá z nich se vyznačuje různou tvrdostí. Dezert „sedí“ na tuhém základu, uprostřed přechází do pudinku a ústí v křehkou, houbovitou střechu.
Za mnohovrstevnatost vděčí magický koláč řídké konzistenci těsta, připomínající to palačinkové, a pomalému pečení. Do těsta se vmíchají vyšlehané bílky pro křupavou svrchní vrstvu. Magický koláč vyžaduje relativně pomalé pečení – čáry a kouzla se v troubě rozehrávají při teplotě 150 až 160 °C.
Magický koláč existuje už pěkných pár roků a stihl si vybudovat zejména na sociálních sítích velkou základnu příznivců.
„Koláč se v podstatě udělá sám a myslím, že to je to, co vyjadřuje jeho název – koláč, který vyžaduje jen málo úsilí pro neuvěřitelný výsledek,“ řekla pro platformu Mashable Lynn Chen, autorka populárního food blogu The Actor’s Diet. „Je to něco, co vypadá dosažitelně, a přesto si zachovává tajemství, jak taková textura vznikne.“
Magický koláč je perfektním středem mezi bábovkou a cheesecakem. Co je na něm ale nejlepší, že jím učarujete kolegyni nebo tchyni, když se ohlásí na brzkou návštěvu.
Pro takové případy házíme záchranný kruh v podobě famózního čokoládového koláče s vůní magie.
Magický kakaový koláč s malinami
Ingredience:
4 žloutky (měly by mít pokojovou teplotu) + ¾ hrnku krupicového cukru + 1 lžíce vody + 8 lžic rozpuštěného másla + špetka soli + 1 lžička vanilkového extraktu + 6 lžic kakaového prášku + 7 ½ lžic univerzální mouky + 2 hrnky teplého mléka + 4 bílky + 1 lžička octa + moučkový cukr a maliny na ozdobu
Postup:
1. Předehřejte troubu na 160 °C. Pomocí mixéru vyšlehejte žloutky s cukrem a vodou. Vmíchejte rozpuštěné máslo, špetku soli a vanilkový extrakt.
2. V jiné míse smíchejte kakao s moukou a směs zašlehejte do těsta. Postupně zašlehejte i mléko.
3. V čisté míse vyšlehejte bílky s octem, dokud se nebudou tvořit nadýchané vršky. Sníh vmíchejte po dávkách do kakaového těsta. Pracujte pomalu a na fáze, abyste nenarušili nadýchanou konzistenci sněhu – nejprve vmíchejte část sněhu do kakaového těsta, poté kakaové těsto do bílků.
4. Těsto vlijte do formy s rozměry 20 cm x 20 cm vyložené pečícím papírem a pečte asi hodinu. Povrch by měl ztuhnout a střed by se měl třást jako pudink. Nechte koláč kompletně zchladnout, než ho rozkrojíte. Nakrájejte ho na krychličky, poprašte moučkovým cukrem a dozdobte malinami.