Pokud držíte čtyřicetidenní půst od včerejší Popeleční středy, tento článek neotevírejte. Vyskočí totiž na vás menu překypující vybranými chutěmi, které náleží sváteční době Velikonoc. Fenyklový salát s uzeným lososem, sýrový hrnec, sněhové pusinky a pomerančové Prosecco – dopřejte si hody jaksepatří!
Salát s fenyklem a uzeným lososem
Počet porcí: 4
Doba na přípravu: 10 minut
Ingredience:
1 cibule fenyklu, nakrájená na plátky + ¼ hrnku listů fenyklu
½ lžičky najemno nastrouhané citronové kůry + 4 lžičky citronové šťávy
Hrubozrnná sůl a mletý pepř
115 g tenkých plátků uzeného lososa
1 lžíce extra panenského olivového oleje
Postup:
V míse smíchejte fenykl, fenyklové listy, citronovou kůru a šťávu. Osolte a opepřete. Umístěte lososa na servírovací talíř, navršte na něj fenyklovou směs a pokapejte olejem.
***
Sýrový hrnec s pórkem a sýrem
Počet porcí: 8
Doba na přípravu: 60 minut
Ingredience:
1 lžíce + 113 g nesoleného másla
450 g velkých pórků (pouze bílé a světle zelené části), podélně rozčtvrcené a nakrájené na krátké, tenké plátky (4 hrnky)
Hrubozrnná sůl a čerstvě namletý pepř
50 g jemně nastrouhaného parmazánu
½ hrnku mouky
2 a ½ hrnku plnotučného mléka
6 velkých vajec
156 g nastrouhaného sýru Gruyére (1 a ½ hrnku)
1 lžíce jemně nakrájené čerstvé petržele
1 lžíce jemně nakrájené čerstvé pažitky
1 lžíce jemně nakrájeného čerstvého kopru
f0265b31f6370eb431108b3ab61
bc664180bc99d1f4dadb6960b1f8363
Postup:
1. Na středním až vysokém plameni rozehřejte máslo, přidejte pórek a smažte ho doměkka. Osolte a opepřete.
2. Máslem vymažte zapékací formu s rozměry 23 cm x 33 cm. Vystřihněte z pečícího papíru pruh o něco silnější, než je výška formy, a o trochu delší, než je její obvod. Potřete ho máslem a přitiskněte ho suchou částí k vnitřním okrajům formy. Přidejte do formy půl hrnku parmazánu a dobře jím pokryjte stěny. Přebytečný sýr snězte nebo vyhoďte.
3. Rozpusťte pomalu v hrnci 113 g másla, přidejte mouku a směs za stálého míchání vařte. Odstavte hrnec a postupně vmíchejte mléko. Vraťte hrnec na střední plamen a směs šlehejte, dokud nehoustne a nezíská lesklou, hladkou konzistenci. Mělo by vám to zabrat 12 minut.
4. Předehřejte troubu na 200 °C. Přemístěte mléčnou směs do mísy a za chodu mixéru postupně přidejte žloutky. Začněte od nejnižší rychlosti, po přidání posledního žloutku ji zvyšte na nejvyšší. Přidejte Gruyére, zbývající parmazán, pórek a bylinky a směs ještě jednou rozmixujte.
5. Ušlehejte bílky s půl lžičkou soli. Vmíchejte je do směsi, tu vlijte do formy a pečte koláč 35 až 40 minut.
***
Pusinková hnízda
Počet porcí: 8
Doba na přípravu: 20 minut
Ingredience:
3 velké bílky při pokojové teplotě
½ lžičky čerstvé citronové šťávy
¼ lžičky vanilkového extraktu
½ hrnku velmi jemného cukru
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžička nastrouhané citronové kůry
Mák
Na citronovou náplň:
2 velká vejce + 4 velké žloutky
¾ hrnku cukru
1 lžíce nastrouhané citronové kůry + ½ hrnku čerstvé citronové šťávy
4 lžíce nesoleného másla
cdfe7a7a466b57c6f1113b6e4
b09a51ca6cd12aeca993bccf4fdd
Postup:
1. Předehřejte troubu na 100 °C. Vystřihněte z pečícího papíru 8 osmicentimetrových tvarů vajec a rozprostřete je na plech vyložený pečícím papírem.
2. Ušlehejte bílky, citronovou šťávu a vanilku do pěny, asi 4 minuty. Snižte rychlost mixéru na nízký stupeň a postupně přisypávejte cukr. Zvyšte rychlost na nejvyšší stupeň a šlehejte směs, dokud nebude lesklá. Prosejte kukuřičný škrob a vmíchejte ho spolu s citronovou kůrou.
3. Naplňte směsí cukrářský pytlík a vytlačte hmotu na šablony vajec kolem dokola a poté i po jejich obvodu vně. Vytlačte i trochu hmoty do středů a lžící ji rozetřete.
4. Pusinky pečte 1 hodinu. Poté snižte teplotu na 80 °C a pečte, dokud hmota neuschne a neztvrdne tak, aby se dala posouvat po pečícím papíře, tedy 3 až 4 a ½ hodiny. Nechte ji vychladnout a vyplňte pusinkové obrysy citronovou hmotou, kterou připravíte zahřátím vajec, žloutků, cukru a citronové šťávy po dobu 12 až 14 minut. Poté vmíchejte máslo a citronovou kůru a směs nechte dvě hodiny vychladnout.
***
Menning mimosa
Počet porcí: 1
Doba na přípravu: 5 minut
Ingredience:
6 lžic čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
2 lžíce likéru s vůní pomeranče, např. Grand Marnier
Prosecco
Čerstvá máta
fa859eb38f89f9b34be2ccd9d0a
Postup:
1. Ve skleničce na šampaňské smíchejte šťávy a likér. Naplňte ji Proseccem a ozdobte drink čerstvou mátou. Na zdraví!