Velikonoční tabule: dopřejte si slastné hody s vůní fenyklu, aromatických sýrů a pomerančového Prosecca!

Hody, hody, doprovody!
Zdroj: MarthaStewart.com

Pokud držíte čtyřicetidenní půst od včerejší Popeleční středy, tento článek neotevírejte. Vyskočí totiž na vás menu překypující vybranými chutěmi, které náleží sváteční době Velikonoc. Fenyklový salát s uzeným lososem, sýrový hrnec, sněhové pusinky a pomerančové Prosecco – dopřejte si hody jaksepatří!

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 24. 03. 2016 11:32

Salát s fenyklem a uzeným lososem

MarthaStewart.com

Počet porcí: 4

Doba na přípravu: 10 minut

Ingredience:

1 cibule fenyklu, nakrájená na plátky + ¼ hrnku listů fenyklu

½ lžičky najemno nastrouhané citronové kůry + 4 lžičky citronové šťávy

Hrubozrnná sůl a mletý pepř

115 g tenkých plátků uzeného lososa

1 lžíce extra panenského olivového oleje

Postup:

V míse smíchejte fenykl, fenyklové listy, citronovou kůru a šťávu. Osolte a opepřete. Umístěte lososa na servírovací talíř, navršte na něj fenyklovou směs a pokapejte olejem.

***

Sýrový hrnec s pórkem a sýrem

MarthaStewart.com

Počet porcí: 8

Doba na přípravu: 60 minut

Ingredience:

1 lžíce + 113 g nesoleného másla

450 g velkých pórků (pouze bílé a světle zelené části), podélně rozčtvrcené a nakrájené na krátké, tenké plátky (4 hrnky)

Hrubozrnná sůl a čerstvě namletý pepř

50 g jemně nastrouhaného parmazánu

½ hrnku mouky

2 a ½ hrnku plnotučného mléka

6 velkých vajec

156 g nastrouhaného sýru Gruyére (1 a ½ hrnku)

1 lžíce jemně nakrájené čerstvé petržele

1 lžíce jemně nakrájené čerstvé pažitky

1 lžíce jemně nakrájeného čerstvého kopru

f0265b31f6370eb431108b3ab61

bc664180bc99d1f4dadb6960b1f8363

Postup:

1. Na středním až vysokém plameni rozehřejte máslo, přidejte pórek a smažte ho doměkka. Osolte a opepřete.

2. Máslem vymažte zapékací formu s rozměry 23 cm x 33 cm. Vystřihněte z pečícího papíru pruh o něco silnější, než je výška formy, a o trochu delší, než je její obvod. Potřete ho máslem a přitiskněte ho suchou částí k vnitřním okrajům formy. Přidejte do formy půl hrnku parmazánu a dobře jím pokryjte stěny. Přebytečný sýr snězte nebo vyhoďte.

3. Rozpusťte pomalu v hrnci 113 g másla, přidejte mouku a směs za stálého míchání vařte. Odstavte hrnec a postupně vmíchejte mléko. Vraťte hrnec na střední plamen a směs šlehejte, dokud nehoustne a nezíská lesklou, hladkou konzistenci. Mělo by vám to zabrat 12 minut.

4. Předehřejte troubu na 200 °C. Přemístěte mléčnou směs do mísy a za chodu mixéru postupně přidejte žloutky. Začněte od nejnižší rychlosti, po přidání posledního žloutku ji zvyšte na nejvyšší. Přidejte Gruyére, zbývající parmazán, pórek a bylinky a směs ještě jednou rozmixujte.

5. Ušlehejte bílky s půl lžičkou soli. Vmíchejte je do směsi, tu vlijte do formy a pečte koláč 35 až 40 minut.

***

Pusinková hnízda          

MarthaStewart.com

Počet porcí: 8

Doba na přípravu: 20 minut

Ingredience:

3 velké bílky při pokojové teplotě

½ lžičky čerstvé citronové šťávy

¼ lžičky vanilkového extraktu

½ hrnku velmi jemného cukru

1 lžíce kukuřičného škrobu

1 lžička nastrouhané citronové kůry

Mák

Na citronovou náplň:       

2 velká vejce + 4 velké žloutky

¾ hrnku cukru

1 lžíce nastrouhané citronové kůry + ½ hrnku čerstvé citronové šťávy

4 lžíce nesoleného másla

cdfe7a7a466b57c6f1113b6e4

b09a51ca6cd12aeca993bccf4fdd

Postup:

1. Předehřejte troubu na 100 °C. Vystřihněte z pečícího papíru 8 osmicentimetrových tvarů vajec a rozprostřete je na plech vyložený pečícím papírem.

2. Ušlehejte bílky, citronovou šťávu a vanilku do pěny, asi 4 minuty. Snižte rychlost mixéru na nízký stupeň a postupně přisypávejte cukr. Zvyšte rychlost na nejvyšší stupeň a šlehejte směs, dokud nebude lesklá. Prosejte kukuřičný škrob a vmíchejte ho spolu s citronovou kůrou.

3. Naplňte směsí cukrářský pytlík a vytlačte hmotu na šablony vajec kolem dokola a poté i po jejich obvodu vně. Vytlačte i trochu hmoty do středů a lžící ji rozetřete.

4. Pusinky pečte 1 hodinu. Poté snižte teplotu na 80 °C a pečte, dokud hmota neuschne a neztvrdne tak, aby se dala posouvat po pečícím papíře, tedy 3 až 4 a ½ hodiny. Nechte ji vychladnout a vyplňte pusinkové obrysy citronovou hmotou, kterou připravíte zahřátím vajec, žloutků, cukru a citronové šťávy po dobu 12 až 14 minut. Poté vmíchejte máslo a citronovou kůru a směs nechte dvě hodiny vychladnout.

***

Menning mimosa

MarthaStewart.com

Počet porcí: 1

Doba na přípravu: 5 minut

Ingredience:

6 lžic čerstvě vymačkané pomerančové šťávy

2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy

2 lžíce likéru s vůní pomeranče, např. Grand Marnier

Prosecco

Čerstvá máta

fa859eb38f89f9b34be2ccd9d0a

Postup:

1. Ve skleničce na šampaňské smíchejte šťávy a likér. Naplňte ji Proseccem a ozdobte drink čerstvou mátou. Na zdraví!

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Související články

Další články