Okurky nakládačky by klidně mohly být synonymem pro Českou republiku, podobně jako pivo nebo kutilství. A pokud jich máte opravdu hodně, můžete z nich mít parádní byznys. Po zveřejnění výsledků americké univerzity William & Mary lze předpokládat, že půjdou na dračku.
Věřte, nebo ne, ale s konzumací nakládaček můžete dát depresím sbohem. Alespoň to naznačuje studie výzkumné univerzity William & Mary ve Virginii.
Přírodní antidepresiva
Z jejích závěrů plyne, že přirozeně fermentované potraviny, jako například nakládané okurky s koprem, mohou rozpumpovat hladinu serotoninu. To je hormon, který zodpovídá za naše nálady. Osobám užívajícím antidepresiva se tak pootvírají dveře k léčbě depresí přírodní metodou.
Jak přesně nakládačky na naše rozpoložení působí, nejde jednou větou vysvětlit. Může za to dokonale složité lidské tělo, v němž všechno souvisí se vším.
Zjednodušeně: fermentované potraviny obsahují vysoký podíl zdravých bakterií zvaných probiotika. Ano, to jsou ty bakterie, které znáte z reklam na mléčné produkty – laktobacily, bifidobakterie a tak dále. Tyto živé organismy podle závěrů mnoha studií příznivě ovlivňují úzkostné poruchy.
Například studie vypracovaná na irské University College Cork uvádí změnu chování a zvýšenou imunitu u krys, které byly odloučeny od své matky a vstřebaly probiotika. Jiný výzkum z Marylandské univerzity v USA zase prokázal nižší společenské úzkosti u studentů, kteří konzumovali fermentované potraviny.
Teď už víme, že kyselé okurky obsahují zdravé bakterie dobré na poruchy nálad. Nepůsobí však na duševní rozpoložení přímo, ale přes střeva.
Pokladnice sodíku i nádorová past
Střevo obsahuje podobné množství neuropřenašečů jako mozek. Proto se mu někdy přezdívá „druhý mozek“. Pokud má člověk potíže se střevy, putuje odsud signál do mozku a spustí záchvatové střídání nálad. To vysvětluje, proč lidé s trávicími problémy častěji trpí depresemi a úzkostmi.
Nakládačky plné probiotik tak nejen upraví zažívání, ale vyšlou signál, že je vše v nejlepším pořádku. Deprese tak svůj útok odloží. Probiotika rovněž posilují naši imunitu a jsou pokladnicí sodíku.
Pokud nemůžete nakládané okurky cítit, existují alternativy s uspokojivým množstvím zdravých bakterií – jogurt, zelí, tmavá čokoláda, polévka miso, tempeh či korejské národní jídlo kimchi.
Jak už to tak ale bývá, každá studie má svou „antistudii“. Expertům z Virginie se postavili turečtí, kteří se pochlubili studií vyvracející blahodárný vliv okurek. Konzumenti nakládaček prý častěji trpěli rakovinou žaludku.
Řešení? Obraťme se na starou dobrou radu: všeho s mírou.
Zdroj: Lifehack