Jestliže sklenice ovlivňuje chuť vína, je tomu tak i v případě šálek – káva? Není zřejmě náhodou, že tzv. „take-away“ kávy jsou plné sladidel a dochucovadel, když je dostanete v papírovém nebo plastovém kelímku.
Podprahový vizuální dojem – ano, i káva si naše smysly posvítila, a to nejen v tom případě, že si ji kolikrát dáváme už jen ze zvyku, protože jsme vůči kofeinu imunní. Pravidelný ranní rituál nám pomůže obalamutit mozek a my tak vykročíme z bytu plní energie.
Podle studie zveřejněné v magazínu Flavour ovlivní chuť kávy i to, z jakého šálku je servírována. Tedy jakou má barvu. Průzkum zahrnoval účast několika stovek lidí, kteří byli obslouženi kávou ve třech šálcích různých barev. Konkrétně se jednalo o bílou, modrou a černou.
Bílý hrnek
Nápoj tmavé barvy, čímž káva zajisté je, se bude kontrastně výrazně bít s bílou barvou šálku. Díky oku tedy náš mozek dostane informaci, že tekutina, kterou se chystáme vypít, bude nejspíše výrazné chuti. Bude se jevit také jako méně sladká. Kávu z bílého hrnku tedy doporučujeme pro jedince, jež se chtějí po ránu rychle probudit.
Tmavý hrnek
Tmavší barva šálku podpoří barvu samotné kávy, tudíž bude chutnat jemněji. Koherentní komplexnost obou prvků pohladí váš jazyk a jemně potěší vaše chuťové buňky.
Zbylé barvy
Účastníci průzkumu zároveň uvedli, že v porovnání se šálkem modrým nebo černým byla káva ze světlých hrnečků mnohem více výrazná a chuťově silnější.
Ať už má váš šálek barvu jakoukoliv, důležité je si kávu v klidu vychutnat. Vyhněte se kupované a přeslazené kávě ze stánku u zastávky nebo práškové „dobrotě“ z automatu v práci. V rušném ránu si vyčleňte chvilku a před začátkem nového dne si udělejte pár minut čas sami pro sebe.
A dobrou kávu.