Když se v Americe něco chytne, musí to stát za to. Newyorčani aktuálně propadli batátům, tedy sladkým bramborám. A jestli kvůli Beyoncé, která chutné hlízy zařadila do své 22denní veganské očisty, nebo pestré škále obsažených vitaminů, je fuk. Sladké brambory jsou skvělou prevencí proti rakovině, posilují imunitu a zlepšují kvalitu pleti.
Ještě nekončíme – oranžové až nachové hlízy jsou zásobárnou betakarotenu, který působí proti rakovině žaludku, slinivky břišní, úst a dásní. Díky vysokému obsahu vitaminu B6 pomáhají i v prevenci srdečních onemocnění, mrtvice, deprese a nespavosti.
Batáty fungují také coby lidská nabíječka, která dodá energii a vylepší náladu. Může za to výrazný podíl vitaminu D. A pokud hubnete, nebo si snažíte udržet postavu, nízkokalorické sladké brambory vás zasytí, aniž by se přeměnily v tukové polštářky. Inu, batátové hody mohou začít!
Pečené sladké brambory s jogurtem a pažitkou
Počet porcí: 4
Doba na přípravu: 55 minut
Ingredience:
4 sladké brambory
40 g piniových oříšků
Špetka uzené papriky
Půlka stroužku česneku
250 g kokosového (nebo přírodního) jogurtu
2 lžíce olivového oleje
Kůra a šťáva z poloviny citronu
½ lžíce nasekané pažitky
eb45a1a20fa4d3041ee4731b29a1
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 °C. Propíchněte všechny brambory vidličkou a pečte je se slupkou 40 minut na horním roštu trouby. Až budou měkké, vyjměte je z trouby a nechte je vychladnout tak, abyste se jich mohli bezpečně dotknout.
2. Mezitím si připravte dresink. Smíchejte česnek se špetkou mořské soli pomocí hmoždíře. Vmíchejte jogurt, olivový olej, citronovou kůru a šťávu, nasekanou pažitku a čerstvě namletý pepř. Dresink je hotový.
3. Těsně před servírování hodně rozpalte pánev. Rozprostřete na ní piniové oříšky a prohazujte je, dokud nezezlátnou. Přisypejte čtvrtinu lžičky mořské soli a uzenou papriku a ještě jednou s pánví zatřeste.
4. Umístěte brambory na talíř a zalijte je dresinkem. Nakonec přisypejte piniové oříšky a nasekanou pažitku.
***
Salát se sladkými bramborami, kapustou a lískovými ořechy
Počet porcí: 2
Doba na přípravu: 35 minut
Ingredience:
10 g kokosu nasekaného na malé, tenké plátky
100 g sladkých brambor
Kokosový olej
40 g červené quinoy
40 g černé quinoy
55 g opečených lískových ořechů nasekaných na různé kousky
80 g kapusty bez stonků
15 g semínek z kustovnice čínské
10 g soli
½ oloupaného avokáda
5 g javorového sirupu
25 g červeného vinného octa
75 g olivového oleje
2 lžíce lískooříškového oleje
Pepř dle chuti
Postup:
1. Předehřejte si troubu na 190 °C.
2. Na pečícím papíře jemně pečte 3–4 minut kokos a poté zkombinujte ho s opečenými lískovými ořechy. Dejte směs stranou. Oloupejte sladké brambory a naporcujte je na dvoucentimetrové kostičky.
3. Brambory pokapejte 20 g kokosového oleje a posypte solí a pepřem. Vložte je do trouby na 15 minut. Budou hotové, až získají světle hnědý povrch. Smíchejte červenou a černou quinou, zalijte je vodou a 1 lžičkou mořské soli. Směs přiveďte k varu, pak snižte teplotu a vařte ji 12–15 minut.
4. Zatímco se quinoa a brambory připravují, odstraňte stonky u kapusty a nakrájejte ji na dvoucentimetrové plátky. Vyjměte avokádovou dužinu a nakrájejte ji na kostičky.
5. Promněte kapustu v kokosovém oleji, dokud listy nezměknou. Spojte ji se sladkými bramborami a quinou. Teď už jen přidejte ingredience na dresink a vše posypejte opečenými ořechy, kokosem a kustovnicí čínskou.
***
Lívanečky ze sladkých brambor s medem
Počet porcí: 12 lívanečků
Doba na přípravu: 30 minut
Ingredience:
1 malá sladká brambora
2/3 většího hrnku ovesného mléka (200 ml)
1 větší hrnek hnědé rýžové mouky (200 g)
2 lžíce medu
1 lžička mleté skořice
Kokosový olej na vymazání
afeab3a26358a2032a61a628f49253d5
Postup:
1. Oloupejte sladkou bramboru a nakrájejte ji na malé kousky. Ty poduste nebo povařte asi na 10 minut, dokud nezměknou.
2. Dejte bramboru do mixéru typu blender s ovesným mlékem, moukou, medem a skořicí. Přísady rozmixujte dohladka.
3. Vymažte pánev kokosovým olejem a hodně ji rozpalte. Vlijte do ní těsto a lžící ho vytvarujte dokulata. Lívaneček smažte 2–3 minuty, dokud se těsto nebude rozlévat a začne držet tvar.
4. Lívaneček otočte a smažte ho, dokud neztuhne. Stejným způsobem pokračujte i u ostatních lívanečků.
***
Bramborové kari
Počet porcí: 4
Doba na přípravu: 35 minut
Ingredience:
3 lžíce slunečnicového oleje
2 velké cibule nakrájené na kostičky
1 celá skořice
Semínka z 8 kardamomových lusků
Bobkový list
5cm kořen zázvoru, oloupaný a velmi najemno nakrájený
2 zelené chilli papričky, rozpůlené, vypeckované a najemno nakrájené
4–5 švestkových rajčat nakrájených na kousky
500 g sladkých brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
400 ml kokosového mléka
Sůl a pepř
50 ml plnotučného mléka (nepovinné)
2 lžíce nasekaného koriandru
a5a615b4ca80d8bbaa5551aa86d
Postup:
1. Rozehřejte olej ve středně velkém kastrolu a nechte na něm změknout cibuli. Plotýnku nerozpalujte ani na nejvyšší, ani na nejnižší teplotu. Přidejte skořici, kardamom, bobkový list, zázvor a chilli a vše společně vařte další 3 minuty. Připojte rajčata a celou směs za občasného míchání vařte ještě 4 minuty.
2. Mezitím přiveďte k varu kokosové mléko s bramborami a kořením, směs vařte 20 minut. Pokud by se vám zdála suchá, přilijte ještě plnotučné mléko. Až budou brambory měkké, přihoďte rajčatovou směs a vše prohřejte. Při servírování nezapomeňte na trochu barvy v podobě koriandru.