Letní jablka jsou oblíbeným ovocem, kterého bývá dost často přebytek. Navíc se nikomu v těchto horkých dnech nechce konzumovat třikrát týdně jablečný koláč nebo ovocné knedlíky. Myslete tedy na zimu a připravte si kompoty z letních jablek. Pak je můžete stejně jako naše babičky vytáhnout k nedělnímu obědu a potěšit jimi celou rodinu.
Jablka patří asi mezi naše nejtradičnější ovoce. Pěstuje se mnoho různých druhů, každý si asi dokáže najít takový, který mu chutná, a jen velmi málo lidí má na tyto plody alergii. Léto je časem především jablek letních.
Čas dozrávání
Letní odrůdy jabloní dozrávají převážně během července, mají krátkou konzumní zralost, nejsou vhodné k delšímu skladování, proto je raději co nejdříve spotřebujte. Lze je pěstovat i v nepříznivých klimatických podmínkách.
Jablka jsou nejoblíbenější na světě
Světově nejdůležitější a nejrozšířenější ovoce je právě jablko. Možná si to ani neumíte představit, ale již existuje více než dvacet tisíc odrůd. Pokud se jablka konzumují i se slupkou, podporují trávení a pravidelným jablečným jídelníčkem si můžete upravit zažívání.
Hubněte a regenerujte
Tři jablka pokryjí denní potřebu vitaminu C. Pomáhají regenerovat a čistit organismus, snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi a účinně zabírají při bolestech hlavy i závratích. Jablko se hodí i do redukční diety.
Kompot na zácpu
Letní jablka jsou díky množství vlákniny velmi vhodnou potravinou při zácpě. Ideální je na střídačku jíst jablka syrová - můžeme je samozřejmě i nastrouhat - ale nejlepší jsou se slupkou a jednoduché kompoty. Ty uděláme tak, že nakrájená jablka povaříme až do změknutí s pár hřebíčky. Sníme ovoce a vypijeme tekutinu.
Pozor na přebytek
Letní jablka rychle mění svou strukturu i chuť, a proto je dobré jabloně omezovat ve vzrůstu, protože s nadúrodou je pak problém si poradit a často končí v kompostu.
RECEPT NA VOŇAVÝ KOMPOT Z LETNÍCH JABLÍČEK A DALŠÍ RECEPTY MŮŽETE VIDĚT V GALERII: