Nové brambory jsou dietní, lehce nasládlé a plné vitamínů. Právě je jejich sezóna a vy byste měli znát následující vychytávky, jak je co nejdéle uchovat čerstvé, chutné a jak si na nich co nejlépe pochutnat.
Vitamíny
Nejlepší je vařit nové brambory ve slupce, čímž uchováme nejvíce vitamínů a minerálů, jejichž obsah je právě v nových bramborách nejvyšší. Jde například o vitamín C, jež se však tepelnou úpravou většinovým podílem ztrácí, dále pak vitamíny skupiny B a celá škála různých minerálů, namátkou třeba draslík nebo hořčík.
Dietní záležitost
Zároveň jsou takto upravené brambory kaloricky chudé, takže se hodí pro různé druhy diet a to jak redukčních, tak třeba šetřících. Pokud je vhodně zkombinujete, tedy bez nezdravého tuku, mohou být nápomocny i při snižování hladiny cholesterolu. Nové brambory pročišťují organismus a jejich konzumace pomáhá ledvinám při odvodňování.
Vychytávka pro vaření ve slupce
Nové brambory vařené ve slupce rády pukají. Je to tím, že obsahují velmi mnoho vody. Babská rada říká, že puknutí se vyhnete, pokud bramboru propíchnete jehlicí na špízy.
Pečené nové brambory
Další pochoutkou, která je v tuto dobu naprosto neodolatelná, jsou pečené nové brambory. Jednoduše je omyjte dočista, i se slupkou je rozpulte a dejte do trouby na čtvrt hodiny upéct. Vynikající jsou jen se solí a s máslem, nebo můžete kouzlit s různými přídavky.
Babská rada pro škrábání brambor
Brambory lépe oškrábeme, když je necháme půl hodiny namočené v osolené vodě.
Rychle se vaří
Nové brambory se rychle vaří, zpravidla jim stačí 15 až 20 minut varu a jsou dokonalé. Naopak se nehodí pro dušená jídla, pro jídla, kde jsou brambory hlavní složkou, protože se příliš brzy rozpadají, jelikož obsahují hodně vody.
Nazelenalé jsou jedovaté
Nazelenalé nové brambory vyhazujte, ani je nevykrajujte, jedovatý solanin je ve zvýšené míře obsažen v celé nazelenalé bramboře. Správné skladování je základem, a vyplatí se vědět, že brambory potřebují chladný, tmavý sklep, který však musí být suchý a teplota v rozmezí 4 až 6 stupňů Celsia. To však má málokdo, takže v lednici brambory patří do spodní přihrádky na zeleninu, kde jsou podobné skladovací klimatické podmínky.
NA RECEPTY Z NOVÝCH BRAMBOR SE PODÍVEJTE V GALERII: