Není rýže jako rýže. V obchodě si můžete koupit rýži kulatozrnnou nebo dlouhozrnnou. Oblíbenými druhy rýže jsou basmati, jasmínová, arborio, sushi nebo natural. Uvařit rýži není ale snadné. Lehko se rozvaří nebo nedovaří. Tady si tedy přečtěte návod na její dokonalou přípravu.
Basmati a jasmínová rýže
Důkladně rýži propláchněte. Dejte ji do hrnce a zalijte studenou vodou. Na hrnek rýže dejte 1,5 hrnku vody. Voda v hrnci by měla sahat cca 1,5 cm nad rýži. Zlehka osolte. Rychle uveďte do varu, plamen zeslabte na minimum, aby voda jemně vřela a potom 15 minut vařte. Voda by se měla všechna vsáknout a vyvařit. Rýži nemíchejte. Bude pak nadýchaná a nebude se lepit.
Sushi rýže
Tuto rýži před vařením nechte ve vodě asi 10 minut odstát. Nesolte. Uveďte rychle do varu, pak zeslabte na minimum a 10 minut vařte. Přendejte do nejlépe dřevěné mísy a nechte zchladnout. Nemíchejte, jen dřevěnou lžící překládejte. Po 5-10 minutách do rýže zlehka vmíchejte směs skládající se z 1 dl horké vody, 2 lžic rýžového octa, 1 lžičky cukru a 1 lžičky soli. Poté nechte zchladnout.
Rýže natural
Nejprve ji důkladně opláchněte. Zalijte ji vodou v poměru na jeden hrnek rýže tři hrnky vody. Nechejte aspoň 2 hodiny namočenou. Zkrátí se tím doba varu. Pak ji ve stejné vodě vařte. V tlakovém hrnci je doba varu 20 minut. Pokud je i po této době tuhá, hrnec zavřete a nechejte ještě 10 minut v horké vodě. Pokud nevaříte v tlakovém hrnci, vařte prvních 10 minut prudce, potom plamen snížte na minimum a vařte ještě 20 minut. Pokud stále není měkká, přidejte horkou vodu a vařte do změknutí.
Dlouhozrnná rýže
Opláchněte, zalijte studenou vodou. Na jeden hrnek rýže 2 hrnky vody. Osolte a vařte na mírném plameni asi 20 minut. Zde většinou stačí držet se návodu na obalu.