Plné cukru, tuku a skoro bez živin. Jenže i když jsme si všech negativ perníčků vědomi, k Vánocům zkrátka patří. Zkuste letos jejich mátovou alternativu. Vitaminové bomby to sice nejsou, zato je lépe strávíte – neobsahují lepek. Všechny ingredience seženete na internetu nebo v obchodech pro celiaky.
Počet porcí: 1 plech
Ingredience:
3 hrnky čokoládových peciček + 1 lžička jedlé sody + ¼ hrnku kokosové mouky + ½ hrnku cizrnové mouky + ½ hrnku mouky z hnědé rýže + 2 „vejce“ připravené ze 2 lžic rozmixovaných lněných semínek a 5 lžic vody (5 minut odleželých) + ¾ hrnku kokosového oleje (tekutého) + ½ hrnku agávového sirupu + ½ hrnku kakaa + ½ hrnku kořenového škrobu + 3 lžičky vanilkového extraktu + 1 lžička soli + 2 lžíce mátového extraktu
Postup:
1. Všechny ingredience vložíme do kuchyňského robotu a rozmixujeme je dohladka.
2. Na pracovní plochu rozprostřeme pečící papír a položíme na něj hroudu z těsta. Navrch přiložíme druhý list pečícího papíru a těsto rozválíme na tenčí placku.
3. Připravíme si plech, na kterém budeme perníčky péct – vyložíme ho pečícím papírem. Vezmeme si libovolné vykrajovátko a začneme z těsta vykrajovat tvary. Opatrně je přeneseme na plech. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 17 až 19 minut.
4. Zatímco se perníčky pečou, připravíme si čokoládovou polevu. Na vodní lázni rozpustíme čokoládové pecičky. Přidáme mátový extrakt a mícháme dohladka.
5. Ještě než začneme perníčky obalovat v čokoládě, vložíme je na 10 minut do mrazáku. I s polevou je tam vrátíme, aby ztuhla. Teď už jen zbývá perníčky vyskládat do misky, udělat si pohodlí v gauči a pustit vánoční pohádku…
Zdroj: Gluten Free With Emily