Odlišné stravovací návyky vzbuzují u laické veřejnosti i řady odborníků pochybnosti, zvlášť když sportujete a potřebujete mít dostatek energie. Jaká je realita, pokud jíte převážně rostlinnou stravu a milujete oříšky?
Nejlepším zdrojem energie jsou tepelně neupravené potraviny
I když se mezi širokou veřejností traduje, že syrová strava založená na rostlinných zdrojích potravy je pro lidské tělo neúplná a člověk z ní nemá dostatek energie, opak je pravdou. „Živé, tepelně neupravené potraviny v sobě mají maximální množství živin, vitamínů a minerálních látek. Z logiky věci vyplývá, že konzumace těchto potravin vám dodá podstatně více energie než průmyslově upravené či jinak znehodnocené potraviny,“ tvrdí zakladatelka společnosti Lifefood zabývající se výrobou raw produktů Tereza Havrlandová. Zařazením živých potravin do jídelníčku budete mít více energie, což uvidíte ve zlepšování své fyzické kondice.
Jídelníček založený na rostlinné stravě vás lépe zasytí
Podle hlavní nutriční specialistky Ing. Moniky Bartolomějové ze sítě výživových poraden Svět zdraví sice není jídelníček založený na čistě raw potravinách vhodný pro každého, přesto vidí v konzumaci syrových potravin i plusy. „Živá strava založená na zvýšeném příjmu syrové zeleniny a s optimálním množstvím ovoce dostatečně hydratuje, čímž pomáhá snadněji splnit množství potřebných tekutin. Pozitivní je dle mého názoru také zvýšený příjem vlákniny a řady prospěšných látek obsažených v rostlinné stravě. Na druhou stranu je však ale také potřeba říci, že ne každému vyhovuje konzumace pouze syrové stravy. Zvážit by to měli lidé se zdravotními problémy, například u Crohnovy choroby je vhodné zeleninu i ovoce konzumovat opatrně a spíše po tepelné úpravě, ale záleží na individuální snášenlivosti. Potíže s trávením syrové stravy mohou mít i senioři,“ říká Monika Bartolomějová. „Vláknina ve stravě má nezanedbatelnou roli. Kromě celé řady zdravotních benefitů je neocenitelným pomocníkem při hubnutí, protože dokáže vyvolat větší pocit sytosti,“ doplňuje hlavní trenérka Mgr. Kateřina Hollerová z fitness centra pro ženy Contours.
Máme se bát tuků v oříšcích? Ne, ale musíme jíst ty správné
Ořechy jsou plné zdraví prospěšných olejů a minerálních látek, abychom z nich ovšem vytěžili maximum živin, musíme vědět, jaké ořechy jíst a jak si je správně připravit ke konzumaci. Stejně jako u jiných druhů potravin i ořechy by měly být co nejméně, ideálně vůbec, zpracované. Oříšky ve své čisté formě poskytují tělu potřebné živiny a jsou plné zdravých tuků, ale nesmí se to s nimi přehánět. „Stravu nelze postavit jen na oříšcích, respektive tucích, protože pak dochází k tomu, že lidé zaznamenají spíše zhoršení jejich zdravotního stavu či kondice a často pak zdravou stravu vzdají. Tuky by neměly ve stravě tvořit více než 15 % kalorického příjmu,“ vysvětluje Tereza Havrlandová. Správným výběrem ořechů to však nekončí. „Pro maximální využitelnost minerálních látek z oříšků ale i semínek, je potřeba je namočit na několik hodin nebo přes noc do vody. Tím se výrazně zlepší využitelnost živin a také ulehčíte svému trávení,“ prozrazuje svůj tip výživová specialistka Monika Bartolomějová.
Sacharidy ve stravě neškodí, jsou-li ve správném poměru
I když někteří odborníci na výživu vycházejí stále z toho, že hubnutí musí být založené na nízkém příjmu sacharidů, ve skutečnosti můžete mít optimální hmotnost bez toho, abyste cokoliv omezovali. „Sacharidy ve stravě nejsou problém, zvlášť pokud sportujete, jsou důležitým zdrojem energie a stejně tak pomáhají při regeneraci. Problém vidím především v celkově špatné skladbě jídelníčku, který bývá z větší či dokonce celé části založený na průmyslově zpracovaných potravinách, nedostatečném množství zeleniny a ovoce,“ říká Kateřina Hollerová a dodává, každé tělo je jiné a prospívá mu něco jiného.
Budujte svaly na kvalitních bílkovinách
Když to nejsou tuky nebo sacharidy, řeší se příjem bílkovin. Nesporné je to, že bílkoviny jsou pro lidské tělo důležité. Není ovšem pravda, že jich musíme konzumovat přehnané množství nebo se omezovat pouze na živočišné bílkoviny. „I když posilujete, vystačíte si na den s cca 0,8–1,2 gramy bílkovin kilo tělesné váhy,“ upřesňuje trenérka Kateřina Hollerová. Co se týká zdroje bílkovin, může to být maso, mléčné produkty nebo vejce –vše z biologického zemědělství. Z rostlinných zdrojů luštěniny, fermentovaná sója a tempeh. „V případě živé stravy jsou výborným zdrojem bílkovin spirulina, listová zelenina, brokolice, naklíčené luštěniny, konopná semínka, namočené mandle či burákové máslo. Kromě toho existují proteinové prášky vyrobené ze semínek, které jsou plně v souladu s raw stravou a mají vysoký obsah bílkovin,“ uzavírá Tereza Havrlandová.