Především v průběhu těhotenství si vaše tělo žádá kvalitní výživu. Ideální je tedy stravovat se zdravě a pestře. Ideální jsou superpotraviny, které tělu přináší i v malém množství mnoho živin. Nemusíte kupovat žádné cizokrajné bobule, zaměřte se na české luhy a háje...
Naše zdraví skvěle ovlivňují bobulovité plodiny jako borůvky, maliny, ostružiny, černý rybíz nebo brusinky. Všechny mají antioxidační účinky, obsahují velké množství vlákniny a vitamíny C a K. Skvělé také je, že jsou velmi málo kalorické, můžeme si jich tak dopřát jakékoliv množství.
Borůvky a maliny
Tyto dvě plodiny mají málo cukru a jejich konzumace má efekt na hladinu hormonu leptinu, který pomáhá dosáhnout snáze pocitu plnosti. Obsahují poměrně velké množství vlákniny a jsou významným zdrojem manganu. Působí také protizánětlivě a protiprojímavě.
Brusinky
Konzumují se totiž jako prevence infekcí močových cest. Snižují také riziko zubního kazu a zánětu dásní.
Rakytník
Hvězda v posilování imunity. Jeho plody obsahují neuvěřitelné množství vitamínu C. Udělejte si tedy stoprocentní šťávu, každé ráno si dejte jednu lžičku a uvidíte, že si na vás nějaká chřipková epidemie jen tak nepřijde. Díky serotoninu také pozitivně ovlivňují nervovou soustavu a působí jako antidepresivum.
Moruše
Zapomenutá plodina z kuchyní našich babiček. Ony věděly, proč moruši užívat a jaké zázračné vlastnosti má. Je důležitým zdrojem draslíku, vápníku, železa a manganu. Moruše se rychle kazí, je vhodná k sušení, zamrazení, zpracování na džem, sirup či šťávu. Ze sušených moruší si můžete umlít i nasládlou mouku.
Arónie
Možná ji znáte pod názvem černý jeřáb. Kromě vitamínu C a vitamínů skupiny B obsahuje i rutin pro zpevnění a elasticitu cév. Sladkou chuť má arónie díky sorbitolu, který je vhodný i pro diabetiky.
Šípky
Posledním druhem zázračných bobulovin jsou šípky. Evergreen, který obsahuje obrovské množství vitamínu C, ale také další vitamíny a minerální látky, jež jsou prospěšné pro tělo. Nachází se v nich i vláknina nebo rutin. Šípky jsou přírodním lékem proti infekcím a nachlazení. Při sběru si dávejte pozor na to, aby plody nebyly namrzlé.