Až třetinu příčin vzniku rakoviny ovlivňuje nesprávné stravování. Vhodnou skladbou jídla tak můžete hodně ovlivnit a zachránit. Podívejte se na potraviny, které fungují jako prevence a je tedy na čase je zařadit do jídelníčku.
Zařaďte do svého jídelníčku potraviny, které posilují imunitní systém. Zkuste vyloučit nebo minimalizovat potraviny rizikové. Strava působící preventivně proti rakovině obsahuje vysoké množství vlákniny, každodenní porce ovoce a zeleniny a poměrně nízké množství živočišných tuků. O jaké potraviny se jedná konkrétně?
Rajčata
Stejně jako paprika obsahují látku lykopen, která tělo chrání před rakovinou a je desetkrát účinnější při ochraně buněk než beta-karoten obsažený v mrkvi. Na lykopen jsou bohaté i meloun nebo papája. Chrání hlavně plíce, děložní sliznici, prostatu a žaludek.
Celer
Dokáže detoxikovat karcinogeny (zejména způsobené kouřením), má mnoho protirakovinných látek. Jeho nevýhodou je, že často vyvolává alergické reakce.
Jablko
Znáte rčení našich babiček „kdo jí jedno jablko denně, k tomu nechodí lékař“? Jablka kromě jiného mají ve své slupce látky triterpenoidy, které dokáží likvidovat rakovinné buňky. Nezapomeňte, nejdůležitější částí je slupka.
Luštěniny
Jsou plné proteinů, vitamínů a minerálů, bohaté na vlákninu. A hlavně jsou zdrojem cenné látky inositolu, která chrání před rakovinou střev, prsu a prostaty. Chlorofylin obsažený v hrášku na sebe váže škodlivé látky v těle, chrání před rakovinou střev. Experti na výživu doporučují jíst luštěniny alespoň jednou týdně.
Česnek
Máte česnek rádi a dáváte ho téměř do všech pokrmů vyjma těch sladkých? Potom máte mnohem nižší riziko, že vás rakovina ohrozí. Látky v česneku zpomalují dělení rakovinných buněk a chrání tělo proti volným radikálům. Čím méně je tepelně upravovaný, tím silnější účinek.
Cibule
Stejně působí cibule, tedy zamezuje růstu rakovinných buněk díky svému vysokému obsahu fenolových sloučenin (jednoho z druhů antioxidantů). Čím je cibule štiplavější, tím je účinek silnější. Obdobně působí pórek a šalotka.
Olivy a olivový olej
Olivový olej je považován za významný prostředek chránící buňky před změnami vyvolávajícími vznik rakoviny. Je plný antioxidantů, činí buňky stabilnější vůči volným radikálům. Stejný pozitivní účinek mají i zelené olivy.
Mořské ryby
Velmi blahodárně na organismus působí omega-3 mastné kyseliny z ryb, chrání před rakovinou tlustého střeva. Do jídelníčku by je měli zařadit všichni, obzvláště ti, kteří mají genetické dispozice ke vzniku této choroby. Omega-3 mastné kyseliny, které jsou také ve lněných semínkách, jsou podpůrnou léčbou pro pacienty, kteří se zákeřnou nemocí bojují, protože posilují imunitu i růst svalové hmoty.
Zelený čaj
Pokud si každý den dopřejete několik šálků, podpoříte svou imunitu, tělo funguje, jak má a dokáže si se zhoubnými buňkami lépe poradit.