K pravé letní pohodě patří nejenom procházky po lese a sbírání borůvek, ale také pořádné ovocné knedlíky. Až ochutnáte ty podle našeho receptu, nebudete už chtít jiné. Jejich chuť vás totiž vrátí do dětství.
Borůvkové knedlíky se žahourem
8 porcí
Suroviny:
100 g másla
3 vejce
špetka soli
2 lžíce moučkového cukru
300 g plnotučného měkkého tvarohu
200–250 ml plnotučného mléka
900 g hrubé mouky na vyválení těsta
400 g borůvek
2 lžíce moučkového cukru + na posypání
bílý jogurt k podávání
ŽAHOUR
400 g borůvek
2 lžíce krupicového cukru
špetka mleté skořice
200 ml smetany ke šlehání
Borůvky s cukrem a skořicí rozvařte se 3 lžícemi vody a promíchejte se smetanou.
Postup:
1. V robotu vyšlehejte změklé máslo s vejci, špetkou soli a cukrem. Přidejte tvaroh a větší část mléka. Míchejte. Postupně přidávejte mouku, ještě když je těsto tekutější, vyměňte si nástavec v robotu za hnětací metlu.
2. Přilijte podle potřeby zbytek mléka a postupně zapracovávejte zbývající mouku. Míchejte, dokud není těsto hutné a nezačne se odlepovat od mísy. Pak ho vyválejte na pomoučněném válu na tenčí plát a rozkrájejte na větší čtverečky. Naplňte je borůvkami smíchanými s cukrem a zabalte do knedlíků.
3. Vložte je do vroucí vody, odlepte vařečkou ze dna a vařte asi 5 minut. Nechte okapat. Připravte žahour. V hrnci zahřejte borůvky, podlijte troškou vody, zasypte cukrem, skořicí a povařte.
4. Odstavte a vmíchejte smetanu. Knedlíky zalijte žahourem a ozdobte bílým jogurtem.